Kształtowanie drzewek - Ciekawy sposób na pogrubienie pnia
Anonymous - 2008-02-25, 22:13 Temat postu: Ciekawy sposób na pogrubienie pnia Pogrubianie pnia. Czy metoda "mocnego scisniecia drutem przy samej powierzchni ziemi,ktore powoduje puchniecie pnia powyzej zalozonego pierscienia" jest dobra ,daje rezultaty ? jaka jest dobra metoda na pogrubienie pnia roslinki ?
Daniel J. - 2008-02-25, 22:17
tak jest dobra ale nie w bonsai bo zostaje paskudne zgtubienie i blizne widoczna . w niektorych drzewkach mozna zastosowac takie cos jak sciabanie drutem ale pod nebari tak zeby bylo to niewidoczne a efekt taki sam a ladnie wyglada , na.klony czy inne lisciaki jak graby . pisze bo widzialem cos takiego na oczy . ale wydaje mi sie ze to juz wyzsza szkola jazdy .
Jacek Grzelak - 2008-02-25, 22:22
Tak to prawda , ta metoda jest dobra i daje rezultaty nieco szybciej niż normalny przyrost , jednak po jej zastosowaniu masz następny problem , jak zrobić nebari z ładnie rozbudowanymi korzeniami , nie jest to żadnym problemem przy fikusach , bowiem one obsypane przy nasadzie stosunkowo szybko potrafią wypuścić nowe korzenie ponad obręczą , jednak nie zrobisz tego z sosną , a z wieloma innymi gatunkami może to trwać bardzo długo , lepszą metodą jest silny przyrost dolnych konarów (gałęzi) , oraz korzeni bocznych roślin
Daniel J. - 2008-02-26, 10:17
a np. kozen palowy przy klonach . jezeli jeszcze nie trafil do donicy docelowej . mozna takie przeprowadzac
Anonymous - 2008-02-26, 20:22
Dzięki wszystkim ale jak mam fickusa to moge?
Daniel J. - 2008-02-26, 21:25
przeczytaj post Jacka pietro wyzej tam masz odpowiedz
Jacek Grzelak - 2008-02-26, 21:57
z palowym można spróbować , jednak ja i tak pozbył bym się go jak najszybciej i pozwolił rozrastać sie bocznym , oczywiście silne cięcia na korzeniach powinny byc zabezpieczane tak jak i na pędach
|
|
|