Kształtowanie drzewek - Jak można ukształotowac takiego ficusa??
Anonymous - 2008-02-24, 13:41 Temat postu: Jak można ukształotowac takiego ficusa?? Witam. Jestem początkujący i chce aby moje drzewko bylo dobrze poprowadzone dlatego zwracam sie do wszystkich. Doradzcie coś prosze. Mam jeszcze jedno pytanie co do uszczykiwanie, chodzi o to czy jak wyrosna juz 2 młode listki to pęsetą uszczykuje tylko jego koncówke i to powoduje zastopowanu wzrostowi lisci, tak?? i czy po uszczyknieciu galaz dalej bedzie rosla od miejsca uszczykniecia?? Drzewko prezentuje sie tak:
carol1 - 2008-02-26, 21:41
Gałęzie, które idą tak dziwnie w dół i w górę (te takie łuki) bym powycinał i prowadził na hokidachi tylko przez cięcie. To tyle jak na razie
Anonymous - 2008-02-27, 06:22
Uszczykiwanie czyli obcinanie końcówek pędów (odcinanie to w zasadzioe to samo, tylko odcinasz większe kawałki). Nie uszczykuj za wcześnie, zostawia się 3-4 oczka na pędzie.
Ale pamiętaj: przycina się i uszczykuje w jakimś celu, to nie zywopłot. Najpierw musisz wiedzieć, jak chcesz uformować rołśinę, potem ciąć, nigdy odwrotnie. łatwo popsuć, naprawić trudno.
Pooglądaj sobie zdjęcia bonsai w necie, jak będziesz wiedział czego chcesz - staraj się taki kształt osiągnąć.
Anonymous - 2008-02-28, 11:34
Dieki za informacje co do uszczykiwania, bo chcialem juz to zrobic bo w ksiazce napisali to tak jak bym musial robic to cały czas.
Anonymous - 2008-02-28, 13:39
jak masz uformowaną koronę, to faktycznie cały czas uszczykujesz, w miarę odrastania, ale nadal najlepiej zostawiać 3-4 oczka.
|
|
|