To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - WIĄZ styczniowy

seedkris - 2008-02-23, 21:27
Temat postu: WIĄZ styczniowy
Witam. Przedstawiam moje drzewko z nowymi listkami. To jest bardzo młoda roślina. Przesadzona w styczniu z produkcyjnej doniczki. To ten wiąz, który zimował w piwnicy i zbyt wcześnie się zbudził. Inne wiązy stoją na balkonie i mają się dobrze. Podpowiedzcie jak dalej formować.
kristofer001 - 2008-02-25, 00:52

Witam jak dla mnie to drzwko jest super szczegolnie podobaja mi sie te powietrzne korzenie! najlepsze jak dla mnie zdjecie jest to przedostatnie gdzie pien pochyla sie do tylu! vir zrobilem z ostatniego zdjecia poniewaz najwyrazniej widac galezie nie wiem co o tym sadzisz ale ze lubie sobie czasami pomalowac to tak sie stalo!
seedkris - 2008-02-25, 08:13

Witam. Dzięki za podpowiedź. Czy cięcie koronki do tego virta, mogę zrobić w tym miejscu? Czy nieco wyżej?
Roślina pójdzie na balkon jak tylko zrobi się ciepło. W tej podstawce rośnie tylko na czas przebywania w domu. Po prostu w takiej czarnej, produkcyjnej doniczce nie mogłem jej postawić na oknie.

Anonymous - 2008-02-25, 10:30

Myślę, że ciut wyżej
kristofer001 - 2008-02-25, 11:31

ja bym proponowal przyciac mocno tylko korone nic wiecej i oczywiscie ciecie korekcyjne galezi bocznych, drutowanie po przesadzeniu o ile masz taki zamiar! Vir byl robiony z mysle bez duzego ciecia pnia o 1/3 tylko jak wspomnialem wyzej, ale usuniecie pierwszej galezi od dolu po lewej poniewaz jest na tym samym poziomie co galez po prawej wiec psuje szyk calemu drzewku! Oczywiscie nigdy nie zrobisz vira tak jak bys widzial go na zywo ale mysle ze dobre i to!
pawel18 - 2008-02-25, 18:28

kristofer001 napisał/a:
najlepsze jak dla mnie zdjecie jest to przedostatnie gdzie pien pochyla sie do tylu!
z tego co wiem to drzewko ma sie pochylac do przodu a nie do tyly , wiec proponowal bym innu front . jezeli sie myle to czekam na konkretna krytyke z waszej strony . ps : calkiem fajny material z tego wiaza :)
seedkris - 2008-02-25, 18:40

Nie wiem czy dobrze rozumiem, mam ciąć o pięterko wyżej? Od zaznaczonej czerwonej kreski.
Anonymous - 2008-02-25, 19:32

wg mnie, tak.
Anonymous - 2008-02-25, 21:24

drzewko super ... miedzy korzenie wstawiłbym jaks skałke :) co o tym myslicie ??
kristofer001 - 2008-02-25, 21:25

pawel18 Ale ja nic nie pisalem ze to ma byc front rosliny tylko napisalem ze mi sie podoba zdjecie poniewaz korzenie tworza tam jedna calosc! A poza tym jak ja moge ustalac front skoro rosliny nie widze na zywo nie moge jej obrocic i obejrzec ze wszystkich stron!

seedkris moim zdaniem nie ma sensu obcinania pietra wyzej poniewaz masz ladnie uksztaltowana korone wiec po co ksztaltowac ja znowu od podstaw? czy to by mialo jakis sens? ale decyzja nalezy do Ciebie! fajnie by bylo jak juz zrobisz ciecia abys zamiescil jakies fotki!

A tak dla jasnosci ja widze to tak!

seedkris - 2008-02-25, 21:53

Witam. Ukształtowanie tej koronki zajęło mi 1 sezon. To polowa wieku sadzonki. Nową mogę uzyskać też w 1 sezon. Z cięciem chyba się wstrzymam do cieplejszych dni. Na balkonie w pełnym słońcu wzrost jest intensywny, a międzywęźla krótkie. W domu rośnie szybko, ale pędy się mocno wyciągają. Widzę po wzroście, że mieszkanie to raczej nie miejsce dla tej rośliny. Na pozostałych wiązach pąki już nabrzmiewają, to chyba efekt tego ocieplenia.
Dziękuję Wam za zainteresowanie i propozycje nowej korony. Po eksmisji na balkon wstawię foty.

szef - 2008-02-26, 12:09

Sory, ale ucięcie tej korony byłoby czystą głupotą. Ta roslina jest fajnie zagęszczona i nic tylko przeprowadzic pierwsze formowanie.
Anonymous - 2008-02-27, 05:54

Szef ma świętą rację! Dlaczego proponujecie do tej korony trójkątny kształt jak do iglaka? To lisciak!
kristofer001 - 2008-02-27, 09:40

bix czy iglaki tylko formuje sie w ksztalcie trojkata? no co ty! Rowniez korona lisciakow moze byc uformowana w ksztalcie trojkata nierownobocznego! napisz mi dlaczego niemozna formowac tak lisciakow!!!
Anonymous - 2008-02-27, 13:33

Dlatego, że w większości przypadków wygląda to nienaturalnie: właśnie tak jest z tym wirtem. Ładną koronę wymagającą korekty chcecie pociąć i zamienić w imitację iglaka!Inaczej układają się liście a inaczej igły, jak widzisz równą chmurkę tej wielkości (a jej wielkość można ocenić proporcjonalnie do pnia) złożoną z liści?
Jaki sens ma płaska iglakowata chmurka w odniesieniu do wiąza? W jakich warunkach niby miałoby w naturze powstać takie drzewo? Owszem, nie musimy sztywno stosować się do tego co podpowiada gatunek, ale taki sam sens miałoby zrobienie miotły z iglaka, np. z jałowca: jest to wykonalne, owszem, ale jaki ma sens? Drzewko nie powinno być sztuczne! Owszem, trójkąty na liściakach się spotyka, ale zwarte i "jednolite" ich powierzchnie muszą odpowiadać predyspozycjom gatunku: np. dobrze wyglądałaby "trójkątna" azalia, może bukszpan, ale przecież nie na takim patyku!