To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Serissa więdnąca po przesadzeniu

Anonymous - 2008-02-19, 23:21
Temat postu: Serissa więdnąca po przesadzeniu
3 tygodnie temu zakupiłam w markecie drzewko. Szef podpowiedział że to serissa. Wiem że nie można jej ani przelać ani przesuszyć. Tydzień temu przesadziłam ją do właściwego podłoża - akdamy. Póki co nie nawożę. Podlewam umiarkowanie. Jednak niepokojące objay jakie zauważyłam to żółte liście które mogą świadczyć o przelaniu całe drzewko wygląda jakby zwiędnięte. Co robić?? Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc pozdrawiam Justyna
Anonymous - 2008-02-19, 23:34

zapewne została zredukowana bryła korzeniowa a nie zredukowałaś części zielonej. mozliwe ze opadną liście i wtedy nie podlewaj obficie a pozniej wszystko wroci do normy czyli liście z powrotem wybiją
Łukasz Czarnecki - 2008-02-20, 00:08

Pamiętaj tez żeby zapewniać jej odpowiednią ilość światła
szef - 2008-02-20, 10:28

Po przesadzeniu to normalne u serissy, że "oklapła". Po tygodniu dojdzie do siebie. Teraz z pewnościa będzie potrzebowała mniej wody, wiec obserwuj podłoże, jesli będzie mokre nie podlewaj, nawet jesli bedzie to trwało cały tydzień - musisz po prostu odczekac, az korzenie znów zaczną funkcjonowac pełna parą.
Dużo swiatła i brak przygód typu zimne przeciagi są niezmiernie ważne.

Anonymous - 2008-02-20, 22:12

wielkie dzięki:) :-) :-)