Lecznica - Ficus retusa usycha i żółknie
Anonymous - 2008-02-16, 19:52 Temat postu: Ficus retusa usycha i żółknie Witam, od miesiąca mam ficusa retusa. Bardzo dobrze mi sie rozwijał aż do momentu jak zacząłem je kształtować...nowe pędy przy drutach zaczęły usychać i na dodatek niektóre liście żółknąć i opadać Nie wiem co mam robić, podlewam jak ma sucho, w pokoju mam ciepło, stoi obok okna ale nie na parapecie (bo tam wieje). Nie ma mowy ani o przelaniu ani o przemarznięciu. Co robić? Pomóżcie...
Anonymous - 2008-02-17, 07:38
No to sam dałeś odpowiedź, roślinki jeszcze potrzebują dużo światła, bo jak teraz stoją byle metr od okna, to już maja jaskinię. Musisz coś z tym zrobić, bo twoje drzewko może paść, może inne okno??
szef - 2008-02-20, 10:33
Z Twojego opisu nasuwaja sie dwie mozliwe przyczyny: za długo czekasz z podlewanie (zupełnie przeschnieta ziemia) lub połamałes gałązki przy mocnym gięciu i usychają.
Jesli usychają wszystkie gałazki, to pierwsza opcja jest bardziej prawdopodobna.
Anonymous - 2008-02-24, 15:48
przyczyną było zbyt rzadkie podlewanie, gałązek nie uszkodziłem. Teraz jak więcej podlewam to zaczyna wypuszczać w bardzo szybkim tempie nowe pędy odżywa:D
Amen - 2008-02-26, 16:56
Czyli ogranicz emocje i podlewaj regularnie gdy przeschnie troche zeby znow nie zakladac postów i dowiedziec sie ze przelales;]
|
|
|