To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Moje Bonsai - KrisPL

Anonymous - 2008-02-16, 12:52
Temat postu: Moje Bonsai - KrisPL
Witam, na początku chciałbym sie przedstawić, nazywam sie Krzysztof Kołodziejczyk i w tym wątku bedę zadawał wszelkie pytania odnośnie moje drzewka. Z racji iż jestem początkujący aczkolwiek "trochę" przczytałem na temat drzewek mam kilka pytań.
1. Drzewko już sie zaklimatyzowało, z racji iż idzie wiosna chciałbym zacząć proces jego kształtowania, niestety kompletnie niewiem za co się zabrać gdyż brak mi wyobrażni i inspiracji do jego przycinania oraz "wyginania"
2. Jak często podlewać ? Zauwazyłem ze ziemia robi sie sucha dwa razy dziennie, co zimą wydaje mi sie dość dziwne, no chyba ze drzewko ma apetet :)

Na początek tyle ...
Byłbym wdzięczny za wszelkie rady i sugestie
Pozdrawiam

pawel18 - 2008-02-16, 13:27

ja odniose sie do tego drugiego pytania dotyczacego podlewania . rosline podlewa sie wtedy gdy ona tego potrzebuje , zazwyczaj az wierzchnia warstwa lekko przeschnie . ziemia najprawdopodobnie wysycha tak szybko , poniewaz jest dobrze zbita , i wiekszosc wody splywa po powierzni niz dostaje sie do wewnatrz bryly . stosuj czasami podlewanie poprzez zanurzenie , wtedy bedziesz mial pewnosc ze caal bryla nasiaknela woda . za jakies 2 tygodnie , czyli poczatkiem marca przesadz rosline do nowego , dobrze przepuszczalnego podloza . jezeli bryla korzeniowa bedzie dobrze rozbudowana przytnij korzenie i dalej mozesz wykorzystac ta sama doniczke , jezeli jednak bedzie niewielkich rozmiarow , a w tej doniczce bedzie juz dla niej malo miejsca wtedy zastosuj wiekszy pojemnik
kristofer001 - 2008-02-16, 18:47

fajny material mi sie podoba o podlewaniu itp mozesz rowniez poszperac na forum jest masa tematow!
Anonymous - 2008-02-17, 12:13

A co z przycinaniem bo musze powiedzieć ze drzewko całe obfituje w nowe zielone lodygi i listki, ktoś ma jakiś pomysł ? Myslicie ze mozna zrobić ładne Bonsai bo narazie to wyglada przynajmniej dla mnie za gęsto...
Anonymous - 2008-02-17, 12:43

delete
Anonymous - 2008-02-17, 12:44

No właśnie zdjęcie frontu by się przydało, wydaje się być ciekawym marketowcem. ;-)
Anonymous - 2008-02-17, 13:45

Ok Panowie oto zdjęcia...
Anonymous - 2008-02-17, 13:51

No dużo roboty z nią to nie będzie, parę zabiegów poprawiających szczegóły i w docelówkę ją. Bardzo dobry zakup
Anonymous - 2008-02-17, 13:53

Wybrałem ją z pośród kilkunatu w markecie , wydała mi sie najbardziej atrakcyjna, niestety teraz ze wzgledu na brak doswiadczenia niewiem jak sie nia zaopiekowac, tzn podlewanie itd mam opanowane, problemem bedzie drutowanie i przycinanie bo tutaj mimo przeczytania kilku lektor wciaz niewiem od czego zaczac ...

PatrykRadulak napisał/a:
parę zabiegów poprawiających szczegóły i w docelówkę ją.

Dokładniej można ?

Anonymous - 2008-02-17, 13:55

Z drutowania możesz zrezygnować, wystarczy ją formować poprzez cięcia... zrób parę prześwietlających i oczyszczających, popraw miejsce cięcia i jazda :)
Anonymous - 2008-02-17, 13:58

Szkoda ze nie do końca wiem jak mają wygladąc te prześwietlające i oczysczające cięcia :) nie chciałbym drzewku zrobić krzywdy bo galązek i lisci ma dosc sporo wiec niewiem za co sie zabrać, sprobuje podjac ryzyko i dam znac po zakonczonym zabiegu :) Dziekuje za wszelkie rady i ciesze sie ze podoba wam sie moje drzewko, widocznie mam szczescie do zakupów w "ciemno" :D
pawel18 - 2008-02-17, 14:27

a moze wybierz sie z nim na jakies warsztaty w twojej okolicy tam powiedza Ci co powinienes wuciac a co zostawic , to bylo by najlepsze rozwiazanie .
Anonymous - 2008-02-18, 20:55

Bardzo chętnie udał bym się na warsztaty tylko problemem może być dojazd (wiekszość warsztatów niestety daleko odemnie) chyba ze faktycznie jest coś w okolicy o czym nie wiem... na stronie niestety niema nic o warsztatach w świętokrzyskim :( cóz wezme sprawy we własne nożyczki :) naucze sie na błedach, dobrze ze drzewko szybko rośnie :)