Kształtowanie drzewek - fikus benjamin
Anonymous - 2008-02-08, 15:04 Temat postu: fikus benjamin Witam,
Ostatnio dostałem drugiego już fikusa benjamina. W związku z tym postanowiłem z jednego spróbować poprowadzić jako bonsai. Może coś poradzicie jaki styl wybrać, jak przyciąć i przede wszystkim który lepszy na bonsai.
Oto one pierwszy: http://picasaweb.google.pl/stclaus25/Benjamin1
ma ok 50 cm wysokości i dosyć jest szeroki. 3 osobne pędy, ale nie wiem czy uda się rozdzielić. 3 pnie dwa średnica 1 cm trzeci ok 7 mm. Myślałem nad nim nad stylem z użyciem jednego wzniesiony nieregularny - lecz mam problem z wyborem, który pęd użyć. Druga opcją to posadzenie 3 jako mini lasek. Tylko brak mi tu wiedzy jak wtedy się korony kształtuje.
drugi: http://picasaweb.google.pl/stclaus25/Benjamin2
ma ok. 65 cm wysokości długi wąski. 2 pędy każdy średnica 7 mm. Myślałem nad formą wzniesioną regularną, lub dwa pnie.
Dodatkowo dziś zanim napisałem przeglądnąłem forum i poczytałem nt. łączenia pni. Czy na paru sztukach można coś takie zrobić?
Jestem otwarty na wasze propozycje bo swoje "myślenie" ogólnie opieram na podziwianiu książek i forum )
Dzięki za odpowiedzi
stclaus
pawel18 - 2008-02-08, 18:28
z tego co widze to masz 4 drzewka a nie 2 tak jak podawales . na twoim miejscu rozlaczyl bym je i wsadzil do osobnych pojemnikow . im wiekszy pojemnik tym lepszy . pozniej pozostawil bym je przez minimum 2 sezony bez zadnego ciecia , zeby sobie zgrubialy , bo to przeciez potyczaki . tobie radzil bym tak samo postapic . jak narazie nic innego nie widze . roslinki sa po prostu za mlode by formowac
Anonymous - 2008-02-09, 10:13
Witam,
Dziękuję za odpowiedź. Pisząc że mam dwa drzewka miałem na myśli że to są dwa różne Benjaminy nie mogę ich chyba pomieszać. Pierwszy to czysta odmiana Starlight, drugi ma zaczątki na ta odmianę ale ma dużo mniejszą obwódkę na liściach nie tak wyraźną. Na sztuki licząć to ich jest 5 jeden na zdjęciach skutecznie się schował.
Co do zostawienia ich. Do jakich rozmiarów mają mniej więcej dorosnąć, jak grube powinny być pnie aby cokolwiek z nimi zacząć? Ten pierwszy Benjamin ma już z 5 lat. Drugi jest nowy więc nie wiem.
Ale oki rozsadzę i poczekam. Nie mniej jeśli można jedno jeszcze pytanie. czy w jakikolwiek sposób wpływać na kształt tego drzewa jak sobie tak będzie spokojnie rosło? tzn. wyciąć zbędne wg planu gałązki, odgiąć lub cokolwiek??
Dzięki za pomoc
stclaus
pawel18 - 2008-02-09, 12:15
stclaus napisał/a: | czy w jakikolwiek sposób wpływać na kształt tego drzewa jak sobie tak będzie spokojnie rosło? tzn. wyciąć zbędne wg planu gałązki, odgiąć lub cokolwiek?? | jezeli pozwolisz drzewku sie rozwijac bez zadnego przycinania i odcinania galezi to drzewko po prostu szybciej zgrubieje . przycinajac poszczegolne galezie spowolnisz troche ten proces
Anonymous - 2008-02-09, 18:27
nie zgadzam się z Pawłem w 100% zrób coś w tym stylu gwarantuję ci że w ciągu 0.5 roku będziesz miał świetne bonsai osobiście zazdroszczę ci tych roślinek tu masz link jak miałbyś jakieś pytania to wal http://www.przyjacielebon...p?p=21750#21750
pawel18 - 2008-02-10, 09:46
tu nie bylo mowy o laczeniu pienkow w jeden , tylko o tym czy mozna cos zrobic by pojedyncza roslinka szybciej przybrala na masie . wtedy wowczas pozostawia sie rosline na kilka sezonow , bez zadnego ciecia i formowania , wtedy rosnie i grubieje najszybciej . z tym sie chyba musisz Macku zgodzic . co do twojego pomyslu to popieram , dobry pomysl z tym laczeniem
Anonymous - 2008-02-13, 17:55
Witam,
Dzięki za odpowiedzi. Niestety nie mogę połączyć tych fikusów w jeden pień. przede wszystkim troszkę się ich liście różnią, a dwa jeden z kwiatów muszę zostawić. Mogę dla siebie zagospodarować tylko jedną "doniczkę"
ale dzięki
stclaus
Anonymous - 2008-04-12, 12:32
witam mam fikusa benjamina przyciołem troche liści wypuścił białe mleczko czy te liście mu odżyją??
Anonymous - 2008-04-12, 12:33
bardzo prosze o szybką odp ponieważ dopiero od wczoraj mam go i dopiero zaczynam przygode z bosai
Anonymous - 2008-04-12, 13:02
raczej nie powoli będą usychać aż odpadną ale urosną nowe
pawel18 - 2008-04-12, 16:28
biale mleczko u fikusow to jest naturalny proces , nie musisz sie niczym przejmowac , to mleczko ochrania fikusa przed wtargnieciem insektow . jezeli przycioles galazke to wyrosna nowe , jezeli liscia zostawiajac ogonek to tez jest szansa ze wypusci cos nowego .
Anonymous - 2008-04-12, 17:50
a jeżeli uciołem liścia z ogonkiem ale została gałązka?AA ja mam bardzo dużo liści w nim to opadną wszystkie .co robić żeby temu zapobiec??
Anonymous - 2008-04-12, 18:23
-prosze o pomoc -zgury dzienkuje
Anonymous - 2008-04-12, 18:28
oto moje drugie zdjęcie fikusa
Anonymous - 2008-04-12, 18:28
boje sie o niego!!pomocy
|
|
|