To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Problem z ukształtowaniem berberysa

Anonymous - 2008-02-02, 01:51
Temat postu: Problem z ukształtowaniem berberysa
Witam kolegów !!
Mam berberysa o którym już wcześniej pisałem na tym forum.
Mam teraz problem z ukształtowaniem go. Idealnie nadaje się na styl Shakan ale mam problem z jedną gałązką. jeśli zostanie to będzie pięknie wypełnić koronę a jeśli utnę to będzie pusto a problem tkwi w tym że rośnie przy nasadzie pnia
Oto fotografie

Proszę o porady
Pozdrawiam

Łukasz Czarnecki - 2008-02-02, 10:11

Zawsze możesz ją przeszczepić trochę wyżej. Bardzo dużo pisał o tym Płochocki. Wystarczy np uciąć gałąź z kawałkiem kory z pnia a następnie po wybraniu miejsca na przeszczep - obiciąć troche kory z pnia i docisnąć wycięty fragment. miejsce łączenia mocno związać zmoczoną rafią i zostawić na czas zrośnięcia. Jeśli gałązka zacznie wypuszczać nowe pąki to znaczy że operacja się udała.
Anonymous - 2008-02-02, 10:51

Ona Ci tam nie jest potrzebna, uciachać.
Łukasz Czarnecki - 2008-02-02, 11:07

Ale jeśli by chciał dać ją np troche wyżej to myślę że warto wspomnieć o możliwości tego typu zabiegów.
pawel18 - 2008-02-02, 12:12

a moze wybierz taki front drzewka zeby po prostu nie bylo widac braku tej galazki , nie myslales o tym ?? jest jakas mozliwosc wybrania innej strony na front ??
Anonymous - 2008-02-02, 13:40

Według mnie ta gałązka nie jest tam potrzebna- utnij ją, z czasem jak będziesz odpowiednio kształtował koronę to i tak miejsce gdzie by miała być ta gałązka zarośnie więc się nie martw i tnij
Anonymous - 2008-02-02, 18:00

Dzięki bardzo za informacje.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy mugł bym zrobić neagari ??

Anonymous - 2008-02-02, 22:48

neagari to inaczej korzenie ale styl neagri to juz inna rzecz sądzę że można by było u ciebie zrobić styl neagri, lecz wymaga to wiele czasu. Są różne możliwości możesz wyciągać korzenie rośliny coraz wyżej <aby otrzymać coś takiego jak na zdjęciu> http://www.bonsaitr.com/images/neagari.jpg albo można też na przykład zrobić coś polegającego na tym że korzenie oplatają kamień <albo coś innego> http://www.japoland.pl/pl/pics/bonsai3.jpg
Anonymous - 2008-02-03, 12:05

Znalazłem na necie ilustracje jak zrobić neagari, tylko nie wiem ile ma trwać takie kształtowanie korzeni ...

kristofer001 - 2008-02-03, 18:56

Ja rowniez mam takie cos w ksiazce i pisza ze co roku zdejmuje sie jedna warstwe. Tylko to zalezy jaka wysoka mamy ta konstrukcje!
Anonymous - 2008-02-03, 19:06

To że jest napisane że zdejmujemy jedną warstwę nie oznacza w praktyce że tak będzie. W zależności od szerokości geograficznej rośliny mają szybszy lub wolniejszy wzrost. O zdjęciu warstwy decyduje stan korzeni i to czy efekt nas zadowala.