To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Kupię drzewko!!!!

Anonymous - 2008-01-29, 20:41
Temat postu: Kupię drzewko!!!!
Nie wiedziałem gdzie to mogę zamieścić więc dałem to tutaj. Chętnie kupię od Was obojętnie jakie drzewko (byle by zadbane).
Łukasz Czarnecki - 2008-01-29, 20:58

Nie lepiej iść niedługo do szkółki i coś tam kupić? Albo do kwiaciarni i kupić jakiegoś ładnego marketsai? Czasami zdarzaja sie na prawde bardzo fajne okazy
EnDiK - 2008-01-29, 21:12

ja również proponuje szkółke albo las a jak koniecznie chcesz mieć drzewko teraz to idź do kwiaciarni po jakieś ''egzotyczne'' drzewko które można trzymać w domu. Lepiej pomyśl nad tym.
pawel18 - 2008-01-29, 21:14

no wlasnie , moze podasz wiecej wiadomosci i konkretnie napiszesz czy chodzi ic o indoor czy outdoor , bo one sie roznia w calej ich okazalosci . glownie warunkami hodowli
Łukasz Czarnecki - 2008-01-29, 21:14

A jeśli chcesz żeby to było "już bonsai" to kup jakąś ładną carmone czy wiąza w kwiaciarnii i na poczatek przygody z bonsai powinno wystarczyc :)
pawel18 - 2008-01-29, 21:19

co do indoorow na poczatek to zdecydowanie fikus , najlepiej retusa . on naprawde cieszy sie duza popularnoscia i jest wytrwaly na bledy poczatkujacego .
Łukasz Czarnecki - 2008-01-29, 21:24

Jest jednak mały problem z retusą pawle. Bardzo ciężko trafić na ładny okaz. 95% to marchewki- większe lub mniejsze :(
Daniel J. - 2008-01-29, 21:28

A do sklepu tej oto strony przyjaciele bonsai nie warto? Tam chociaz dostaniesz drzewko takie jak na zdjeciu a nie 10000 postow o nic.
Anonymous - 2008-01-30, 18:07

Kupię drzewko indoor, obojętnie jakie byle by zadbane i tanie.
pawel18 - 2008-01-30, 18:17

no to pochodz sobie po kwiaciarniach i supermarketach , a cos znajdziesz na pewno . internet odradzam chyba ze u sprawdzonego sprzedawcy . co do gatunku , to tak jauk juz wczesniej mowilem , najlepszy bedzie fikus .
Anonymous - 2008-01-31, 06:52

"Zadbane i tanie" - super. Nie wiem, czy sobie zdajesz sprawę, że takie połączenie nie istnieje. Za ok. 30-50 PLN możesz sobie kupić drzewko np. w OBI, oglądając uważnie i mając nadzieję że nie ma ukrytych szkodników i nie zostało przechłodzone w transporcie, natomiast u hodowców z doświadczeniem (centra we Wrocławiu, Bielsku czy Krakowie) zabulisz odpowiednio do jakości drzewka.
Bonsai to nie kapusta, nie jest tanie, chyba że pochodzi z masowego handlu.

Większość "okazji" w internecie to drzewka kupione w markecie, i odsprzedawane za odpowiednio wyższą kwotę naiwnym. Pomijam oczywiście te wszystkie "wynalazki" które w ogóle nie przypominają bonsai...

Anonymous - 2008-01-31, 08:27

No, fakt za takie prawdziwe bonsai ręcznej a nie masowej roboty kosztują ponad kilka stówek albo i więcej, ale i tak warto szukać, może akurat sie na coś natrafi bez szkodników i w świetnym stanie, ale to rzadkość.
Anonymous - 2008-02-20, 16:32

Jeżeli jeszcze nie nabyłeś drzewka, to proponuje ci mirt (Myrtus communis)
Drzewko rośnie w miarę szybko, rozgałęzia się ładnie. Musisz tylko uważać aby pień aby nie zaczął gnić (mirt jest na tm punkcie wrażliwy)