Kształtowanie drzewek - igly kosodrzewiny!!!
kristofer001 - 2008-01-26, 20:37 Temat postu: igly kosodrzewiny!!! witam od roku opiekuje sie kosodrzewina wszystko jest fajnie ale ma za dlugie igly czego nie powinna miec! czytalem w paru ksiazkach o tym temacie ale wszedzie pisza cos innego. Znacie jakis praktyczny sposob na skrocenie igiel? Dzieki
Anonymous - 2008-01-26, 23:12
po latach w doniczce igły powinny być mniejsze
Anonymous - 2008-01-27, 10:21
delete
seedkris - 2008-01-27, 10:44
Witam. Z problemem długich igieł u sosen możemy sobie poradzić w sposób nast.; nawozimy dopiero po wybiciu pąków wiosną i to oszczędnie. Stanowisko powinno być w pełni nasłonecznione. Sosny w nawet lekkim ocienieniu wytwarzają dłuższe igły. W czasie wybijania świeczek podlewanie można znacznie ograniczyć. Wiosenne przesadzanie z jednoczesną redukcją korzeni też wpływa na zmniejszenie długości igieł w danym sezonie. Stosując te zabiegi można w pewnym stopniu wpływać na długość igieł. Pytanie pozostaje , czy w ogóle potrzeba to robić? Przy młodym materiale powinno nam raczej zależeć na szybszym wzroście i zoptymalizowaniu warunków uprawy. Długie igły mają większą powierzchnię asymilacyjną a co za tym idzie szybciej roślina przyrasta. Jest w lepszej kondycji. Wytwarza więcej nowych pędów.
Powinniśmy sami sobie odpowiedzieć na proste pytanie, czy nasz materiał jest już gotowy na zmniejszanie igieł?
Anonymous - 2008-01-27, 13:16
Tak jak seedkris pisał zmniejszanie igieł i liści to jeden z ostatnich zabiegów jakie powinniśmy przeprowadzać na roślinie. Ponieważ zabiegi jakie trzeba wykonać (opisane w poście powyżej) aby zmniejszyć igły zahamują rozwój całego drzewka.
EnDiK - 2008-01-27, 13:46
Witam. Seedkris i Qbik napisali prawie wszystko dodałbym tylko, że można odpowiednio skracać igły i uszczykiwać dwu- lub trzyletnie igły. Ja mam kosodrzewine od jakiegoś czasu i igły mają nie wiecej niż 4cm długości.
Anonymous - 2008-01-27, 14:35
delete
EnDiK - 2008-01-27, 14:43
chodzi mi o to że można obrywać starsze igły i skracać do odpowiednich wymiarów młode igły lub te które wystają ponad forme
Anonymous - 2008-01-27, 14:46
delete
EnDiK - 2008-01-27, 15:05
Acha. To przepraszam jak wprowadziłem kogoś w błąd. Myślałem że to o to chodzi. Jestem dopiero początkujący.
kristofer001 - 2008-01-27, 18:56
dzieki za wypowiedzi ale jeszcze gdzies czytalem ze mozna skracac igly przez odpowiednie i w odpowiednim okresie pakow swiecowych! czy wiecie cos na ten temat?
|
|
|