To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - ficus benjamina

Anonymous - 2008-01-19, 07:51
Temat postu: ficus benjamina
mam fikusa z gałązki czy można go jakoś uformować jak tak to jak sorry za lichą jakość fotek ale to fonem robione (nie mam cyfrówki ale kupuje niedługo)

Anonymous - 2008-01-19, 08:06

Ficusa ?? pewnie że się da. tylko nie zrobisz tego przez internet, jedynie można ci podpowiedzieć co do kierunku w jakim go formować. a najpierw to zrób dobrą fotkę tak aby było widać roslinę w całości , a potem fotkę ze zbliżeniem podstawy pnia.
Anonymous - 2008-01-19, 09:06

nie wiem czy są one dobre ale coś niecoś widać tak jak pisałem nie mam cyfrówki wiec jakość nierewelacyjna

pawel18 - 2008-01-19, 09:39

na twoim miejscu , przesadzilbym drzewko do wiekszego pojemnika i skupil sie przez ten sezon na rozbudowe masy zielonej ( przynajmniej przez ten sezon ) po przez lekkie przycinanie dzieki czemu bedzie sie lepiej zageszczal . postaraj sie to robic zwlaszcza z korona drzewka , bo w tej chwili praktycznie nie ma . co do nebari tez nie jest rewelacyjne wiec takze do poprawki . na ten sezon to chyba tyle prac do zrobienia . powodzenia .
Anonymous - 2008-01-19, 09:43

ok dz ale mi chodzi tylko o późniejsze ukształtowanie drzewka jakie propozycje dalibyście tzn zróbcie w paincie czy czymś i dajcie fotke
pawel18 - 2008-01-19, 13:32

jak na razie ciezko jest co kolwiek powiedziec o tym fikusie , poniewaz nie jest on nawet materialem wyjsciowym z ktorego mozna by bylo juz cos wykrecic , badz cos o niem powiedziec . w obecnej chwili mozesz wybrac sobie dowolny styl , poniewaz nie ma on jeszcze nadanego ksztaltu i mozesz mu nadac dowolny styl . to juz zalezy jedynie od ciebie , co ci sie najbardziej podoba i jakie chcialbys miec to drzewko . licz sie z tym ze fikusom nie pasuja wszystkie style . kazde drzewko praktycznie ma jakies wady i nie pasuje do ktoregos stylu .