Kształtowanie drzewek - kształt w ogóle
Anonymous - 2008-01-13, 19:51 Temat postu: kształt w ogóle Tyle się mówi o stylach. Jeśli przypuśćmy w chokanie jak patrzy się na drzewko centralnie, to ma tworzyć stożek, a z boku też stożek czy coś innego??
Anonymous - 2008-01-13, 20:13
Wydaje mi się że skoro z przodu stożek to po bokach i z tyłu też. Bo pomyśl: jak by wyglądał bonsai z przodu stożek a po bokach jakieś nie wiadomo co...
Więc chyba innej opcji nie ma jak z boku także stożek
Jacek Grzelak - 2008-01-13, 20:43
Ja bym to nazwał zakapturzonym mnichem i to dość starym mnichem o pochylonej posturze
Anonymous - 2008-01-13, 21:13
Aha, rozumiem. Więc przy wyginaniu wstępnym pnia wygina się go też w przód i tył, chyba pan Jacek miał to na myśli, i że to ma wyjść stożek patrząc z każdej strony. Trochę rozjaśniło mi to myślenie...
Jacek Grzelak - 2008-01-14, 21:15
Pomyśl , gdy stoisz pod starym , wielkim i wiekowym drzewem , to jakie masz wrażenie To coś takiego jakby drzewo cię przytłaczało swym ogromem , jak gdyby pochylało się w Twym kierunku , ba nawet przysłania Ci nieco nieboskłonu , jest jakby nad Tobą . Takie właśnie wrażenie powinien odnieść widz oglądający Twoje dzieło ustawione na wysokości jego wzroku , z boku nie musi to wyglądać jako idealny stożek , może być również i garbaty stożek , byle by garb nie wystawał poza dolne konary , a z przodu lekko otwarty "kaptur mnicha "
Anonymous - 2008-01-15, 14:50
jak wykonac zabiegi postarzające pień?
Jacek Grzelak - 2008-01-15, 22:11
Oj to temat na długie pogawędki , uzależnione to jest od gatunku rośliny , formy , kondycji drzewka itp. w każdym bądź razie nie polecam żadnych zabiegów tego typu na roślinach do mieszkań , a jedynie do tych na zewnątrz , poza tym najlepiej postarzysz drzewko poprzez budowę pięknej rozłożystej i gęstej korony , oraz szerokiego nabari (podstawa pnia ). Jeszcze jedno nie postarza sie pni u roślin młodych i cienkich , bowiem szybki ich przyrost zniweluje wszelkie zabiegi w jeden - dwa sezony
|
|
|