To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Mało lisci-wiąz drobnolistny

Anonymous - 2008-01-07, 19:26
Temat postu: Mało lisci-wiąz drobnolistny
Witam

Mam problem z moim bonsai. :help: Mam go od 3 miesiecy i nie mam pojecia o hodowli kwiatów a tym bardziej bonsai.

Niepokoi :-( mnie to , ze w ostatnim czasie wypadły mu prawie wszytskie liscie. Wyrasło mu dużo nowych pędów, ale liście nie rosną tak gęsto jak było to przedtem( nowe liście są jasno zielone a wczesniej byly ciemniejsze). Liscie ktore wypadaly mialy kolor zółtawy. Poza tym mech dookola drzewka zanikł.

Zabiegi jakie stosowalam do pielegnacji drzewka to zanurzanie w wodzie na ok 20 min co trzeci dzien i codziennie zraszalam je woda. (bo takie informacje przekazala mi osoba ktora mi je darowala).
Drzewko stalo oddalone od okna o jakies 3 metry.
Drzewko częto bylo przewozone autem.
Zostało zakupione w holandii ( slyszalam ze tam sa inne ziemie i po przywiezieniu do polski nalezy je wymienic) czy to prawda? i czy ja powinnam tez to zrobic i przesadzic je?

Nie wiem czy to jest normalne zachowanie drzewka i wynika ze zmiany otoczenia, pory roku czy niedopowiedniego pielegnowania.

Boje :-( sie ze moj bonsai mial za duzo wody i mogl zgnic od srodka.

Prosze o rade. :help:
Czy powinnam sie o nie martwic? jesli tak to w jaki sposób mam go ratować?
jaka jest przyczyna tego stanu?

Poniżej zalączam zdjecia drzewka jak wyglada teraz.( Korony,korzenie i ziemie.)Na niektorych widac tez zółte liscie.

Dla porównania załączam tez zdjecia bonsai w stanie w jakim go dostalam.

seedkris - 2008-01-07, 19:40

Witam. Jak dla mnie to objawy deficytu światła i za wysokiej temperatury.
Anonymous - 2008-01-07, 19:51

Jak najwięcej słonka trzeba teraz w zimie.Czemu zostało odsunięte od okna :?: Młode liście zawsze mają inny,zwykle jaśniejszy kolor od starych.A te długie pędy na których jest mało liści to typowe odrosty zimowe gdy jest zbyt mała ilość światła.Mech jest trudno utrzymać w warunkach domowych.Gdyby drzewko było przelane to listki byłyby czarnawe na końcach.Sama to miałam,ale jest już dobrze.Ja swojego wiąza mam na parapecie w pomieszczeniu o temp. ok. 5-8 stopni C i też zrzuca troche liści zawsze calutkich żółtych.
Zobaczysz że wszystko będzie dobrze :-) trzymam kciuki :spoko:

Anonymous - 2008-01-07, 19:52

fakt 3 m od okna to oznacza deficyt swiatla, parapecik -> poludniowe okno, drzewko przeszlo u CIebie aklimatyzacje, teraz probuje sie po niej pozbierac. Mech zginal z powodu suchego powietrza w domu

"kapiele" zima mozna stosowac co 2 tygodnie - jest o podlewaniu wiazow mnostwo na forum, nie mysl tez o nawozeniu - sporo wiedzy rowniez na ten temat znajdziesz na forum

Moim zdaniem drzewko wymaga przesadzenia i to nie z powodu ziemi ktora stosuje sie do przewozu przez granice ( torfy, trociny itp ) tylko z powodu przerostu masy kozeniowej. Ale czy w tej kondycji drzewko to zniesie ? Tutaj autorytatywnie powinien wypowiedziec sie Jacek Grzelak moj sensei ;)

Anonymous - 2008-01-07, 21:19

hej
dzieki za szybka odpowiedz.I Pomoc :prosze:
Bede czekac jeszce na kolejne wskazówki.
Bede sie starac nie zniszczyc mojego dzrzewka.Tylko musze wiedziec co mam robic zeby go nie zniszczyc :spoko:

seedkris - 2008-01-09, 08:43

Witam. Aby poprawić warunki bytowania tego drzewka możesz je ustawić w bardziej nasłonecznionym miejscu. Unikaj bliskości źródeł ciepła. Można przyjąć taką zasadę; im mniej światła tym niższa temperatura. Jeśli nie można zapewnić wystarczającej ilości światła w okresie zimowym to należy mocno obniżyć temperaturę. Do takiej wartości, aby roślina nie wznawiała wegetacji. Teraz jest na to za późno i to drzewko zaczęło intensywnie rosnąć, bo temperatura jest wysoka. Pędy teraz wyrastające będą wątle i silnie wyciągnięte. Roślina żyje dzięki wcześniej zgromadzonym zapasom. Teraz je wyczerpuje na wzrost pędów. Zimą światła jest stanowczo za mało do wydajnej fotosyntezy. Można to w pewien sposób przezwyciężyć stosując sztuczne doświetlanie.