To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - [Jałowiec chiński] Igiełki jakoś brązowieją.

Anonymous - 2008-01-06, 12:51
Temat postu: [Jałowiec chiński] Igiełki jakoś brązowieją.
Witam. Dziś ran patrze na mojego jałowca a na dolnych gałązkach zauważyłem że kilka igiełek jest takich leciutko brązowych. NIe wime co to oznacza. P

roszę o jakąś pomoc

pawel18 - 2008-01-06, 13:00

przydala by sie jakas fotka
Anonymous - 2008-01-06, 14:16

Jak brązowe to schną chyba...
pawel18 - 2008-01-06, 14:30

schniecie drzewka to przeciez nie jest powod . powodem moze byc przymrozenie , przesuszenie , przelanie itd. (jezeli chodzi o outdoory to tej porze roku raczej nie mozliwe ) itp . w jakioch warunkach trzymasz drzewko ??
Anonymous - 2008-01-06, 14:48

Drzewko trzymane hm.... w pomieszczeniu. Przy oknie. pomieszczenie ma tylko dach i ściany, nie jest ogrzewane itp. Drzewko zraszam gdzieś tak raz dziennie.

Fotek podeśle w najbliższym czasie...

Jeżeli w miare możliwości stwierdzicie co się z nim dzieje to dajcie jakąś rade jak temu zapobiec.

PS. Drzewko mam około 3 tygodni. Moze to aklimatyzacja. Czekam na POMOC

pawel18 - 2008-01-06, 14:55

a nie ma tam zadnych przeciagow ?? moze mrozne powietrze przymrozsilo troche dolne partie drzewka
seedkris - 2008-01-06, 18:07

Witam. Zraszanie iglaków w czasie mrozów może powodować przemarzanie igliwia. Moim zdaniem zimą nie ma potrzeby zraszania dobrze zabezpieczonych roślin.
Anonymous - 2008-01-06, 18:48

Tak: przeciągów tam raczej nie ma... okno może jest nie strzelne ale zaś żeby jakoś mocno cięgło to nie.....

A jeżeli jest to tak jak Ty mówisz seedkris, to jest jakaś szansa żeby uratować drzewko??

Anonymous - 2008-01-06, 19:25

bez przesady to, że kilka igiełek uschło wcale nie oznacza , że już po drzewku
seedkris - 2008-01-06, 21:48

Witam. Ja też mam kilka iglaków i teraz zimą są one zabezpieczone i przykryte śniegiem. Raczej do wiosny nie będę do nich zaglądał ani podlewał. Chyba że nasypie bardzo dużo śniegu to wtedy się tym zajmę.
Ronin - 2008-02-20, 20:32

Ja nie zraszam drzewek w ogóle zimą. Skoki temperatur, a mianowicie spadek w dół poniżej 0 może spowodować właśnie takie efekty. Przestań zraszać i może odsuń go od okna. Wypadałoby jeszcze jakoś je przykryć - bryłę korzeniową. Ja trzymam drzewka w zamkniętej szklarni, która nie jest ogrzewana, a pomimo to cały stół na którym stoją obiłem deskami i drzewka obsypałem. Rzadko podlewam, a kiedy to robię to tylko z rana jeśli temperatura na zewnątrz jest dodatnia. Ja bym się jeszcze nie przejmował, że drzewko umiera. Tak jak napisałeś to może być aklimatyzacja. A w jakich warunkach stało zanim je nabyłeś?