Kształtowanie drzewek - Ogromny fikus
Anonymous - 2007-12-28, 15:18 Temat postu: Ogromny fikus Hej Ludzie!
Chciałem Was prosić o pomoc przy moim fikusie. To duża roślinka, nie hodowana na bonsai, ale ledwie co mi się udało ją odratować.
Na wiosnę i tak muszę drzewko przyciąć bo jest za wysokie, co je szpeci, mnie się nie podoba.
Chciałem Was prosić o ewentualne pomysły, noi rady.
Wiem, że muszę zmienić ziemię, odseparować zgniłe korzenie, zmienić doniczkę, zrobię to na wiosnę. Ale nie wiem jak mocno przyciąć korzenie, do jak głębokiej doniczki wsadzić noi kiedy po przycięciu i przesadzeniu można ciąć drzewko?
A tu parę fotek:
Fikus_1
roślina w całej okazałości;
ziemia
tak wygląda ziemia i wystające korzenie...
Noi myślałem nad tym jakby ewentualnie przyciąć:
pro_1
co by dało mniej więcej takie drzewko:
fin
Ale wcześniej Wy wyraźcie opinie.
Pozdro.
ogrodnik - 2007-12-28, 17:09
Moim zdaniem lepiej będzie obciąć go troszkę wyżej, aby uzyskać ładnie zwężający się pień.
Jacek Grzelak - 2007-12-28, 18:56
Nie ogrodniku , michalm dobrze kombinuje , jednak na zwężający się pień będzie musiał troszkę poczekać , po cięciu roślina powinna wypuścić masę nowych przyrostów i by się nie wyciągały powinien dostarczyć roślinie max światła , po czym cięcia zagęszczające i wybór pędu wierzchołkowego , lub nawet bez niego , silne rozgałęzienie korony z czasem zgubi brak zwężenia na pniu , popatrz na inne liściaki pień pień i nagle masa gałęzi bez silnie zaznaczonego pędu dominującego
|
|
|