Początki - jakie jest wasze ulubione drzewko bonsai?
Anonymous - 2007-12-16, 16:14 Temat postu: jakie jest wasze ulubione drzewko bonsai? Witam!
Jakie jest wasze ulubione drzewko bonsai?
iglaste? liściaste?
Napiszcie jakie Wam się najbardziej podobają.
Moi ulubieńcy to: klon palmowy, wiąz drobnolistny, sosna, buk, jabłoń ozdobna...
Anonymous - 2007-12-16, 16:19
ja wolę fikusy i inne indoory, ale z outów podoba mi się bukszpan i jałowce
pawel18 - 2007-12-17, 13:27
z idoorow to najbardziej chyba fikusy wszelkiego rodzaju , natomiast z outdoorow to klon palmowy , sosna , grab , modrzew
seedkris - 2007-12-17, 17:21
Z indoor to grubosz drzewiasty i wiąz drobnolistny, z outdoor sosna górska, modrzew japoński, klony i wiąz syberyjski. Te mi się podobają i te właśnie uprawiam.
Olon - 2007-12-17, 18:01
Moim ulubionym drzewkiem na bosai jest to, które do mnie przemawia, kiedy je zobaczę...
"Jestem pięknym bonsai, tylko musisz to ze mnie wydobyć"
Anonymous - 2007-12-17, 21:20
moimi ulubionymi drzewkami bonsai sa drzewka bonsai
armin - 2007-12-18, 08:08
Bardzo dobry temat. I z tego co widzę, wszyscy oprócz Olona nie zajmują się sztuką bonsai, tylko hodują sobie drzewka. Jestem przerażony.
Olon - 2007-12-18, 16:50
Nie przesadzajmy
Z pewnością jednak niektórzy forumowicze powinni odnaleźć właściwy punkt ciężkości, myśląc o bonsai. Dlatego właśnie wyżej napisałem , to co napisałem. A teraz ujmę to jeszcze może w nieco inny sposób: można preferować ten i ów gatunek jako materiał na bonsai który sczególnie nam się podoba, jednak należy uświadomić sobie, że najistotniejsze są cechy danego, konkretnego egzemplarza rośliny (bez względu na gatunek), predystynujące go na przyszłe bonsai "z jajami".
Anonymous - 2007-12-18, 18:10
nie kazdy krzaczek w plaskiej doniczce jest drzewkiem bonsai . Przyslowie mowi ze prawdziw bonsai sadzi dzidek, pielegnuje ojciec a "owoce"zbiera syn. W naszym kraju bonsai rozpowszechnily sie bardzo niedawno a zobaczcie ilu maja milosnikow.
pawel18 - 2007-12-19, 14:29
moze kiedys stanie sie znakiem rozpoznawczym dla naszego kraju i bedzie hodowane przez wiekszosc mieszkancow .
Anonymous - 2008-04-22, 11:49
a ja sie teraz szykuje do zasiania Drzewka Truskawkowego zakupiłam nasiona na Allegro i z tego co widziałam ładnie będzie się prezentoeało jako bonsai
Anonymous - 2008-04-22, 12:06
Nie ten temat, nie ten wątek, nie to forum: skąd możesz wiedzieć, ze z nasion COKOLWIEK wykiełkuje i jak to się ma do bonsai?
Od nasiona do siewki daleka droga, od sieki do bonsai - droga tej długości, że należałoby ją pokonywać statkiem kosmicznym.
Wysiewanie różnych rośłin jest fajne, ale z bonsai naprawdę nie ma to nic wspólnego. Trzeba by tego wysiać dziesiątki egzemplarzy, nawet jeśli wszystko wykiełkuje, to jaka gwarancja ze chociaż 5% nadawać się będzie na bonsai? I co, nie wyszło, po 10 latach wysiewamy nową porcję?
Anonymous - 2008-04-22, 12:35
SORKI!!
Amen - 2008-04-22, 22:57
Moimi ulubionymi drzewkami bonsai są drzewka Pana Masahiko Kimura.
Jeśli chodzi o gatunki roślin, które lubie formować to Jałowce, Klony, Ficusy, Azalie, Graby, Czeremchy, Topole.
|
|
|