Kształtowanie drzewek - Jak zrobić coś takiego??
Anonymous - 2007-11-20, 23:43 Temat postu: Jak zrobić coś takiego?? Czy w jakiś sposób można uzyskać takie korzenie jak te na zdjęciu??
Anarhis - 2007-11-21, 09:22
Ta forma nazywa sie Neagari - po prostu wyciągasz korzenie, czyścisz w górnej partii a do zimi wsadzasz nizsze ich partie. Oczywiści najpierw musisz sprawdzić czy roślina ma predyspozycje do takiej formy.
Anonymous - 2007-11-21, 18:29
a czy karmona się do tego nadaje??
Anonymous - 2007-11-21, 18:34
A kiedy wyciągnie się górne partie korzeni to czy roślina się nie przewrówi??
Anarhis - 2007-11-22, 07:11
Czy karmona się nadaje - myśle, że tak samo jak każdy inny gatunek.
A czy roślina się nie przewróci - dlatego napisałem, że roślina musi mieć predyspozycje do takiej formy. Jeśli ma za cienkie lub zbyt mało korzeni to nic takiego nie zrobisz.
Ja staram się powoli zrobić coś takiego z serissą. Posadziłem ją na lekkiej górce jakiś czas temu i pod koniec lata wypłukałem (wodą pod ciśnieniem) częśc ziemi z tej górki - narazie trzyma się twardo podłoża. Na wiosnę wypłukam reszte i może coś z tego będzie (metoda podpatrzona w programach Lindsey'a Farr'a).
Myślę, że możnaby też zastosować metodę jak przy oplataniu kamienia korzeniami - wysoka, wąska skrzynka i odsłaniać poszczególne jej segmenty w miare rozwoju rośliny (korzeni).
Anonymous - 2007-11-22, 21:09
Będe się starał odsłaniać przy kazdym przesadzeniu korzonki i za pare lat sie zobaczy...
dzięki za pomoc
Anonymous - 2008-02-23, 13:29
A ja mam pytanie ile przy każdym przesadzeniu (cm) można korzeni zostawić na wierzchu? Czy chodzi tu tylko o to aby się nie przewracała? Czy jak za dużo korzeni wyciągnę to karmonka będzie obumierać?
szef - 2008-02-23, 17:06
Bezpiecznie można wyciagac wszystko co zdrewniałe. Obumierać będą świeże cienkie korzonki , które po prostu uschną. Generalnie jesli co roku wyciagasz troszkę rosline, to nie powinno byc z tym żadnego problemu.
|
|
|