To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - klon palmowy

Anonymous - 2007-10-23, 18:32
Temat postu: klon palmowy
ogladalem dzisiaj ladne klony palmowe, nie wiem jaki maja wiek ale byly juz calkiem duze (pi razy oko strzelam ze 40-50 cm), ale pien nadal cienki. pytanie teraz czy takie drzewko nadaje sie do formowania? jezeli tak, to co zrobic z nim najpierw by drzewka po prostu nie zabic? i czy jesien nadaje sie, czy po prostu kupic i zostawic na dworze i czekac na jakis korzystniejszy czas.
Anonymous - 2007-10-23, 18:54

No cóż, klon palmowy można zasadzić w gruncie... To metoda pozwalająca na najszybsze pogrubienie pnia. Poczytaj o tuczeniu bonsai.
Pit-B - 2007-10-23, 20:09

Nooooo do gruntu to może na wiosnę teraz to???????
Tak serio to na tą chwile po zakupie najlepszym rozwiązaniem by było pomieszczenie nie ogrzewane z przedziałem temperatur od -5 do górną granice ustalają warunki zewnętrzne czyli jak na dworze{polu}. A do wiosny pozostaje studiowanie literatury, forum, fotek na necie z bonsai z rzeczonego gatunku.

Anonymous - 2007-10-23, 21:27

czyli moze po prostu poczekac z kupnem roslinki do wiosny?
pawel18 - 2007-10-24, 09:30

tak będzie najlepiej . ja zresztą też już się kiedyś o to pytałem i też mi tak doradzono , więc będziemy czekać razem
Olon - 2007-10-24, 11:08

TYm bardziej że zimą trzeba na niego uważać i przygotować mu odpowiednią ochronę. Łatwo przemarza.