Kształtowanie drzewek - Jałowiec chiński
Anonymous - 2007-10-01, 12:18 Temat postu: Jałowiec chiński Moje pierwsze formowanie. Wczesną wiosną próbował będę podnieść jeszcze korone do góry. Dolną gałąż z lewej zamierzam uciąć i zrobić tam jina, może macie jakieś inne pomysły?. W drzewku nie podoba mi się przede wszystkin jego płaskość, doskonale to widać na zdjęciach. Zastanawiam sie nad zmianą frontu, obecnie drzewko leci do tyłu. Na zdjęciach pokazujących tył jałowca zdecydowanie bardziej podoba mi się gra pędu głównego. Poradźcie jak pozbyć się tej płaskości, jakie błędy popełniłem? O drutowaniu oczywiście wiem, że jest zrobione źle.
Anonymous - 2007-10-01, 14:09
może nie mam za wielkiego doświadczenia ale jak tylko zobaczyłam to drzewko to pomyślałam, że donica jest nie w tym kierunku hihi żeby pokazać o co mi chodzi postanowiłam pobawić się paintem i oto moja nieudolna praca
proszę o wyrozumiałość trochę wyobraźni
co wy na to
fidelpatcha - 2007-10-01, 14:40
Płaściutki - wyszła ci drabina. Przy układaniu drzewka nie możesz skupiac się jedynie na froncie. Tak samo jak przód, drzewko musi mieć i tył i boki. Po drugie wierzchołek ucieka do tyłu, a ma się przechylać ku widzowi. Więc - kiszka.
pawel18 - 2007-10-01, 14:46
jak dla mnie front powinien się znajdować tak jak jest to przedstawione na przedostatnim zdjęciu wtedy chociaż pochyla się do widza a reszte musisz dopracować tylko nie zapomnij o trójwymiarze tak jak zalecał przedmówca
ogrodnik - 2007-10-12, 14:29
Jeśli patrząc od góry, gałazki będą się rozchodziły w różnych kierunkach od pnia to drzewko nabierze trójwymiaru. Tak jak pisał Damian zrobiłeś drabinkę. W naturze gałęzie rozchodzą się dookoła więc patrząc od góry korona drzewa ma w przybliżeniu koło, owal.
|
|
|