Kształtowanie drzewek - Juniperus procumbens nana
fidelpatcha - 2007-10-01, 10:30 Temat postu: Juniperus procumbens nana Witam. Grunt to ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. W końcu o bonsaiście podobno świadczą kilometry nawiniętego drutu a nie jakość i ilość narzędzi. Więc nie próżnuję.
Przedstawiam Wam kolejnego malucha - Jałowiec Rozesłany. Formowany pierwszy raz na początku września, ostatnio zmieniona forma. Wysokość ok 12-13 cm
Czekam na opinie, a zwłaszcza sugestie.
Tak wyglądał po pierwszym ułożeniu:
Po doczyszczeniu chmurek:
I stan obecny:
pawel18 - 2007-10-01, 13:19
jeśli chodzi o mnie bardziej mi się podobał wcześniej tak jak na 2 zdjęciu
Anonymous - 2007-10-01, 13:32
Mi równiez. Na 2 zdjęciu wygląda naprawde dobrze
pawel18 - 2007-10-01, 13:45
ten styl literata za bardzo do niego nie pasuje
Anonymous - 2007-10-01, 13:46
a tak było ślicznie szkoda że nie zrobiłeś najpierw "cięcia" na zdjęciu
może wtedy to śliczne drzewko by ocalało buuu... ale cóż nie da się uczyć bez popełniania
błędów a kto wie co jeszcze z tego drzewka uzyskasz powodzenia
fidelpatcha - 2007-10-01, 14:17
Jak widać gusta i guściki
Wg mnie styl nieregularny nie pasował do tego jałowczyka z powodu jego cienkiego pnia w stosunku do sporej masy zielonej. Po prostu był za ciężki. Nadal wydaje mi się ciut za ciężki, ale to już kwestia dopracowania chmurek (doskubania i ułożenia) - na wiosnę.
pawel18 - 2007-10-01, 14:42
fidelpatcha napisał/a: | Wg mnie styl nieregularny nie pasował do tego jałowczyka z powodu jego cienkiego pnia w stosunku do sporej masy zielonej | no tak ale grubość pnia ulegnie zmianie i się pogrubi mase zieloną też zawsze można zredukować
Anonymous - 2007-10-01, 16:09
Raczej nie ma co liczyć na znaczne pogrubienie pnia po tak silnej redukcji masy zielonej. Tym bardziej iż nie została zostawiona gałąź prowadząca.
Pit-B - 2007-10-01, 18:19
Pomysł super wyglada bardzo fajnie. Żeczywiście troche za cieżka zieleń.
Coś mi nie gra w pniu może ten łuk albo moze to wina ciezkiej korony.
Co to jest to u góry??? Przy tak małej roślinie to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie.
Myśle że pouczajaco rozwojowa ta roślinka.
Anonymous - 2007-10-01, 18:30
To coś na górze to pewnie będzie jin. Może będzie fajnie wyglądał po umartwieniu i wybieleniu. Może wprowadzić mały akcent a jak nie to go wytnie.
fidelpatcha - 2007-10-01, 18:30
Pit-B napisał/a: | Co to jest to u góry??? Przy tak małej roślinie to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie. |
no to może taki przykład przy jakich roślinkach robione są jiny. Malec z jinem
Pit-B - 2007-10-01, 18:39
Jasne że jest to jin tylko czy aby jego krztałt pasuje do obecnej wielkosci i formy drzewka?
fidelpatcha - 2007-10-02, 07:11
Jak widzisz jin jest odrutowany więc można zmienić i faktycznie ciągle zastanawiam się nad kształtem dla niego, ale nastawiam się, że zostanie, bo wg mnie nadaje drzewku uroku. Ciężar korony jak już pisałem zmniejszy się na wiosnę po doskubaniu chmurek. Spodziewam się że spory efekt da już samo usunięcie gałązek rosnących na spodniej stronie chmurki, które zresztą precyzyjniej ułożę. Wspaniały bonsai to z niego nie będzie, ale kto wie, co się akurat spodoba. Cyprysik "Cypisek" też na wystawie miał być na szarym końcu stawki, a tu niespodzianka...
|
|
|