To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - KARMONA-Prośba o podpowiedź początkującemu!!!

Anonymous - 2007-09-27, 11:01
Temat postu: KARMONA-Prośba o podpowiedź początkującemu!!!
Witam wszystkich.Dostałem w prezencie drzewko Bonsai-Karmonę.Przez trzy tygodnie roślinka wypuściła dość długie młode pędy.Podpowiedzcie mi co mam z nimi zrobić a szczególnie z tym najdłuższym!Przyciąć je?Czy ten długi pęd zostawić aby nadać drzewku (w przyszłości) nowy wyższy kształt?Jeśli przyciąć to na jakiej wysokości.Załączam fotki!
Z góry dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam!!!

Anarhis - 2007-09-27, 11:43
Temat postu: Re: KARMONA-Prośba o podpowiedź początkującemu!!!
ghotti1 napisał/a:
Przyciąć je?Czy ten długi pęd zostawić aby nadać drzewku (w przyszłości) nowy wyższy kształt?Jeśli przyciąć to na jakiej wysokości.!!!

To zależy co chcesz osiągnąć. Poniekąd sam sobie odpowiedziałeś. Jeśli chcesz mieć ją wyższą daj jej narazie rosnąć. Jeśli chcesz zostawić tej wysokości to przytnij. Ale jak chcesz wiedzieć gdzie ciąć i w jaki sposób to musisz się troche wysilić i poszukać na forum odpowiednich tematów. Pozdrawiam

Anonymous - 2007-10-02, 17:48

Ja bym przycioł te pędy w połowie i poczekał aż z nich wyrosną inne po to aby zwiększyć wielkość korony drzewka :)
pawel18 - 2007-10-02, 17:57

jeżeli jednak będziesz chciał przedłużyć pień i znacznie zwiększyć wysokość drzewko to musisz wybrać odpowiednią gałązkę na przedłużenie pnia i jej na razie nie ruszać jeśli chodzi o ten najdłuższy odrost to go usuń bo i tak z niego nic nie zrobisz obetnij go na poziomie korony tak by nie wystawał po za nią
Anonymous - 2007-10-03, 10:03

Proponowałbym zapodać inną fotkę - ująć drzewko z boku, aby było dobrze widać pień i konary. Przy ujęciu z góry widac tylko koronę i nie daje ona pojęcia o tym, jak jest ukształtowane drzewko.
Jeśli dołączysz odpowiednioa fotkę, na pewno tutejsi spece podpowiedzą Ci, jak je ukształtować, aby wygladało ładnie.