To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Kilka drzewek

Anonymous - 2007-09-22, 20:58
Temat postu: Kilka drzewek
Chyba zlapalam bakcyla :P I kurczę zachciało mi sie mieć drzewko bonsai z kilku drzewek co było tworzyło 'mini' las. Jednak co do tego mini lasu kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać, zastanawiam sie czy poprostu nie zrobić np. 6 sadzonek z urwanej gałązki np. brzozy :D Aha a jak sie nazywają te duże klony z czerwonymi liścmi ?
ogrodnik - 2007-09-23, 09:13

Brzozy tak nie rozmnożysz, 6 to liczba parzysta i przy tak małej liczbie drzewek będzie to wyglądało nienaturalnie, klony palmowe.
pawel18 - 2007-09-23, 09:36

albo mogą być fikusy najlepiej benjaminki bo mają szybki przyrost i całkiem całkiem wyglądają tylko musisz pamiątać o tym żeby zacadzić je w liczbie nieparzystej tak jak pisał Michał
Anonymous - 2007-09-23, 15:31

Hm , to nie wiem , moze 9 albo 7 ? I pnie podejrzewam, ze wtedy ladnie wyglądają jak są cienkie ? I formownaie pnia raczej na prosto ? Zastanawiam sie jak to rozmnozyć bo nie mam ficusa benjaminka w domu, moze jakieś inne propozycje ?
Anonymous - 2007-09-23, 15:32

Aha i kiedy najlepiej tak rozmnażać, na wiosne/lato czy można teraz ?
pawel18 - 2007-09-23, 15:39

ja bym raczej nie rozmnażał tylko kupił kilka sadzonek małych i troche je podchował żeby moć później posadzić je w grupie bo muisz wiedzieć że to nie od razu sadza się drzewka razem najpierw kształtuje je się przez kilka olat osobno a dopiero później się je grupuje a co do tego jak powinny wyglądać to miałaś racje najpiej prezentują się drzewka smykłe i proste
Anonymous - 2007-09-23, 15:49

Aha, a czy dopóki by nie byłyby uformowane mogłyby być w doniczkach plastikowych ? Oczywiście bylyby otwory na dnie. No i w jakim podlożu na czas formowania , podczas gdy bede potrzebowala szybki wzrost ? I drzewka gdzieś na jakś wysokość ? 40/30 cm chyba bedą się ładnie prezentować ? No i jeszcze jedno pytanko - bardzo podoba mi się emch na podłożu na wierzhcu, ale nie wiem jak go 'zrobić'
Anonymous - 2007-09-23, 15:51

Aha, no i gzdie takie sadzonki kupić? W marketach czy gdzie ? W krk mam studio bonsai, ale tam nie chcialabym, tam jest drogo.
pawel18 - 2007-09-23, 16:01

plastikowe doniczki w niczym nie będą przeszkadzać co do mieszanki to spróbuj sobie keremzyt piasek i ziemia uniwersalna ja trzymam w akiej i się bardzo szybko roziwjają wysokość tych drzewek nie może być taka sama powinno być jedno drzewo dominujące a reszta troszke mniejsza co do mchu to robi on więcej szkód niż pozytku poczytaj troche na forum o mchu a się dowiesz dlaczego takie sadzonki można dostać w każdej kwiaciarni przynajmniej u nie i nie wierze że w Krakowie nie
ps: edytuj posty i nie pisze jeden pod drygim bo łamiesz zasady

Anonymous - 2007-09-23, 16:10

Cytat:
edytuj posty i nie pisze jeden pod drygim bo łamiesz zasady

dobra, przepraszam, jestem przyzwyczajona do opcji łączenia postów :oops:

Hmm no dobra, jendo drzewo dominujące, mieszanka keramzyt, piaske + ziemia, moga być plastikowe to ok.. Hmm popatrze u mnie w kwiaciarniach zastanawia mnie jedno - czy uformowac te drzewka tak naturalnie poprostu, gałęzie + korona, czy zostawić samą koronę, bo też chyba coś takiego widziałam , ale nie wiem które lepsze.

Aha a czy do przycinania wystarczą mam nadzieje zywkłe nożyczki + Funaben ?

Czy ten styl fachowo nazywa się YOSE-UE ?

pawel18 - 2007-09-23, 17:36

najlepiej jak byś zaopatrzyła się w jakąś książkę gdzie jest opisane jak zrobić bonsaiowy lasek i jeszcze jedno tak ogółem to nie radziłbym tego robić początkującemu chociaż jest to mozliwe że się uda ponieważ drzewka ileś tam lat muszą być formowane jak zwykłe bonsai (tzn powinny wyglądać tak jak drzewa w lesie) przez ten czas możesz nabrać jeszcze ogromnej wiedzy bo to kilka lat musi potrwać
Anonymous - 2007-09-23, 18:19

Ja myślę , że nie będzie problemu, tymbardziej, ze drutowania raczej nie będzie bo ma to wyglądac jak naturalny las, a w lesie większość drzew poprostu ma proste pnie itd.

A jest jakaś taka książka ? Kupiłabym chętnie.

Jeszcze 3 pytania :
1) Pogubilam sie ; kupić sadzonki ficusa benjaminka czy kupić sadzonki drzewka bonsai ficusa benjaminka ? a moze wystraczy ze kupie jedna sadzonkę rośliny ficusa benjaminka i zrobie z tego tzw. szczepki ?
2)jeśli trafia do mnie sadzonki w samym torfie to co do nich dodac ?
3) ładniej by wyglądało 7 czy 9 drzewek :P ?

pawel18 - 2007-09-24, 18:08

drutowanie będziesz musiała zastosować bo nawet w lesie gdzie drzewka są smukłe to ich gałęzie uginsją się pod cieżarem liści i igieł tak więc będziesz musiał troche odgiąć gałęzie w dół co do książki to nie znajdziesz takiej gdzie tematem tylko i wyłącznie było by nasadzenie grupowe ja mam książke harrego tomlinsona Bonsai i jest tam poswięcony jeden podrozdział właśnie tej formie ale jest to dość droga książka mimo to jestem z niej zadowolony
1) kup sadzonki banjamina(tylko nie takie co ledwo z ziemi wystają tylko troche większe ) a nie gotowe bonsai bo to ci nic nie da i nie rób naszczepek bo to dadatkowy czas na ukorzenienie no i jeszcze dużej trzeba czekać aż te sadzonki podrosną
2) dodaj do tego troche keramzytu i piasku zeby gleba była bardziej przepuszczalna no i oczywiście drenaż z wykorzystaniek keramzytu
3) to ile będzie tych drzewek to już zależy od ciebie my za ciebie nie dokonamy takiego wybory musisz sobie byobrazić jak będzie wygladał lasek z jedna i z drugą ilościa drzewek i nie kieruj się tym że im więcej tym lepiej idź na jakość a nie na ilość
ps: ty się jeszcze pożadnie zastanów bo to nie będa raczej pierwszorzędne wydadtki sama donica będzie cię sporo kosztować nie żebym cie zniechęcał ale taka jest prawda tanie to nie będzie

Anonymous - 2007-09-24, 19:05

Taaak przez kilka lat xD Pawle, no nie przesadzaj, idzie do szkółki wybiera kilka maleńkich ładnych drzewek, nieco je przycina, formuje koronę sadzi i po problemie ... Właśnie taka jest zaleta lasków, że nie trzeba ich niemal wcale formować (jedynie skierowanie gałązek w dół), ewentualnie centralne drzewko ... widziałem laski wielu mistrzów, których poszczególne drzewka były zwykłymi patysiami, mniejsze od średnicy ołówka. Wyglądały za to pięknie, zwłaszcza jesienią ... Oczywiście jeśli robimy takowy lasek w większym formacie to się zgodzę, aże należy formować roślinki przez kilka lat. Aczkolwiek, przy podstawach i chęci by mieć już gotowy lasek, na który wystarczy patrzeć, należy jedynie znać zasadę "nieparzystej ilości" Ot co ... Moje zdanie na ten temat ...
Anonymous - 2007-09-24, 19:27

Senemorion napisał/a:
idzie do szkółki wybiera kilka maleńkich ładnych drzewek

Jest gdzieś taka szkółka w Krk ? Tylko nie mów mi o Studiu Bonsai, bylam tam raz i szkoda gadac, w koncu wybralam się do Obi :/ No i gdzie moge kupic takie duże donice ?

W zasadzie, to an taką dużą donicę kupiłabym sobie odrazu stolik do bonsai
Wydatki sę trochę z tym wiążą... Podłoże,doniczka , sadzonki.... i jak bym chciala to jeszcze stolik...A mam zamiar kupic jeszcze doniczke większa do mojego ficusa...