To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Na jaki styl ?

Anonymous - 2007-09-22, 13:04
Temat postu: Na jaki styl ?
Zastanawiałam sie na jaki styl uformowac moje drzewko i doszłam do wnisoku ze najlepszy będzie styl Bankan . O to zdjęcie drzewka : http://img339.imageshack....=img0026xw4.jpg . Kompletnie jednak nie wiem co i jak, czy musze coś drutowac, co przyciąć. Tutaj na zdjeciu bonsai jest pokazane od strony 'tylniej' , strona przednia bardziej przypomina litere S. Tutaj dokładniejszy rysunek pnia i gałęzi :
pawel18 - 2007-09-22, 17:47

narazie nic nie rób poczekaj z nim do wiosny a na wiosne na pewno musisz skrócić gałezie tak do 1-2 pary listków wtedy troche sie "przejaśni " i będzie lepiej widać i łatwiej ci pomozemy
Arya napisał/a:
Zastanawiałam sie na jaki styl uformowac moje drzewko i doszłam do wnisoku ze najlepszy będzie styl Bankan
to drzewko jest już uformowane więc nie masz wyboru i musisz prowadzić go w takim stylu w jakim jest
Anonymous - 2007-09-22, 17:58

Cytat:
to drzewko jest już uformowane więc nie masz wyboru i musisz prowadzić go w takim stylu w jakim jest

Mimo to , wydaje mi się, że czy tak czy siak gałęzie ne są zbyt grube i można je drutować .

pawel18 - 2007-09-22, 18:36

tak możnma ale pnia już nie zmienisz musi byc taki jaki jest a to glównie od pnia zalezy jakia drzewko ma forme
Anonymous - 2007-09-22, 20:52

właśnie , a mi sie wydaje że pien jest dostosowany to formy Bankan. Ale do tego stylu drutowac gałezie czy nie ?I gałęzie nie mają być krótkie, tak ?
pawel18 - 2007-09-23, 09:41

to jak ukształtujesz gałęzie to już zależy tylko od ciebie długość musi być taka żeby dobrze współgrała z całością drzewka