Historie naszych drzewek - Komentarze: Fikus Beniamina odmiana Natasha
Jacek Grzelak - 2007-09-15, 22:24 Temat postu: Komentarze: Fikus Beniamina odmiana Natasha Tutaj dyskutujemy na temat historii mojego fikusa natsha, którą możesz zobaczyć w wątku
"Historia drzewka: Fikus Beniamina odmiana Natasha"
Jeśli masz pytania odnośnie wykonanych zabiegów, chcesz coś doradzić lub po prostu skomentować, to jesteś w odpowiednim miejscu.
=============================================================
Olon - 2007-09-16, 10:43
Jak zwykle, z niekłamanym zachwytem patrzę na tego fikusa. Aż żal, że nie dane nam jest obejrzeć jego historii... "od krzaczora". No ale może uda Ci się Jacku odtworzyć i opisać najważniejsze zabiegi przy tym drzewku, które doprowadziły je do takiej klasy? Z pewnością wielu z nas poczytałoby w historii jak osiągnąłeś takie kształty nebari, co spowodowało że linia pnia jest tak harmonijnie zwężająca się ku górze, w jakich warunkach hodujesz fikusa, że jest w tak dobrej kondycji, jak sprawiasz że zagęszcza się również bliżej pnia? Goroąco namawiam Cię do uchylenia nam rąbka tajemnicy
P.S.
Dlaczego ja go nie widziałem, jak u Ciebie byłem ?
Pozdrówka dla ekipy z Drawskiego i okolic !
Pit-B - 2007-09-16, 12:55
Zastanawiam się nad tak grubym pniem mam kilka nataszek ale tutaj nie mogę pohamować zazdrości. Moje fikusy rozbudowują korzenie w postaci bulw jak to zlikwidować???
Pozdrawiam
Jacek Grzelak - 2007-09-16, 13:00
Coś jeszcze smarnę na jego temat , jak tylko znajdę chwilkę , widziałeś go na pewno Olku , tylko pewnie umknoł Ci wśród wielu innych roślin w szklarence , kondycja jego jest dziełem głównie czasu , podłoża , oraz troskliwej opieki (w szklarence stoi do tej pory , ale jest to jego pierwszy sezon tam )Nigdy nie zraszałem roślin , nie wykładałem tacek z keramzytem , w zasadzie nie dbam o nie tak jak to nieraz się czyta na forum , ważne są : światło , temperatura , oraz odpowiednie podlewanie , dostosowane do otoczenia i pory roku . A jego forma i właściwe proporcje to jedynie wzrost , cięcie , druty , wzrost , cięcie , druty i tak w kółko , wiele pisałem już na forum o właściwym prowadzeniu fikusów , by stymulować je do wytwarzania właściwych proporcji . Nebari to jest głównie zasługa czasu i właściwości tych roślin , fikusy beniamina , a zwłaszcza ich odmiana Natasha , doskonale się do tego nadają
Anonymous - 2007-10-02, 17:56
To jest najładniejsze drzewko jakie widziałem Też chce mieć takie Jak zrobiłeś że korzenie tak idealnie są nad podłożem i są takie grube?
Jacek Grzelak - 2007-10-02, 21:30
cięcie , przesadzanie co roku o kilka milimetrów wyżej , no i czas , to wszystko zrobiło swoje , a idealne to one nie są , pozakładały sie niektóre na siebie , a powinny rozrastać się promieniście od pnia ale dzięki wszystkim
Anonymous - 2007-10-03, 05:29
delete
Jacek Grzelak - 2007-10-03, 15:36
Widzisz Grześ , o to właśnie chodzi , że jest "inny" , nie taki jak w naturze , teraz gdybym go formował , na pewno nie robił bym go w tej formie , ale takiego go uformowałem i póki co taki zostanie przez kilka następnych latek , nie wiem może kiedyś zdecyduję się na przeformowania go , ale na pewno nie za szybko
pawel18 - 2007-10-03, 15:55
wog napisał/a: | ficusy w naturze tworza korony dosc szerokie | przecież nie zawsze musi być wszystko tak jak w naturze istnieje również coś takiego jak ludzka wyobraźnia
Anonymous - 2007-10-03, 17:03
wydaję mi się, że tutaj już nie chodzi o to czy ficusy mają płaską koronę- bo to drzewko niczym naturalnego ficusa nie naśladuje. Uważam, że z niższą koroną będzie mu o wiele lepiej a tak to zawsze zazdrościłem Jackowi takiego benjamina
pawel18 - 2007-10-03, 17:14
nie tylko ty zazdrościsz takiego okazu jest nas wielu
Jacek Grzelak - 2007-10-03, 20:52
Patryk dobrze napisał , to drzewko nie naśladuje niczym fikusa z natury , tak jak i jałowce nie naśladują jałowców z natury , ta forma nie jest nawet zapożyczoną formą , jest po prostu uformowany niemal tak jak chciałem go uformować , właściwie osiągnąłem zamierzony cel , i chcę się tym nacieszyć , , może za kilka lat coś mi palnie do główki i zmienię go całkowicie , teraz wiem że można z tymi roślinami robić niemal wszystko , co ma zielone na górze
wog - 2013-04-03, 15:05
zmiana donicy na szersza ułożenie gałęzi zanim korzenie powietrzne się ustabilizuja i jest mistrzostwo świata:-)
MaciekMM - 2013-04-03, 16:34
Jacek Grzelak napisał/a: | właściwie osiągnąłem zamierzony cel , i chcę się tym nacieszyć |
Mi się osobiście też baaardzo podoba i nic bym nie zmieniał. Jeśli by nasz drzewka faktycznie miały tylko odzwierciedlać formy naturalne to trzeba by zmienić troszkę nazewnictwo. Dla fikusów trzeba by stworzyć styl fikusowy Jacku tak trzymać
armin - 2013-04-03, 17:57
Drzewko piękne, ale jedno mi nie pasuje. Być może to wina zdjęcia i brak widoku z góry, ale wygląda tak, jakby ktoś piłą łańcuchową objechał jego przednią część. Chodzi o to, że pień jest ZA BARDZO odkryty.
|
|
|