Kształtowanie drzewek - Brakuje wyrazu, co z tym zrobić??
Anonymous - 2007-09-03, 23:31 Temat postu: Brakuje wyrazu, co z tym zrobić?? Po kilku godzinnym formowaniu udało mi się osiągnąć wcześniej zamierzony kształt. Brakuje jednak czegoś . Nie wiem czy to wynika z ilości gałęzi czy z ich ułożenia, ale . Podpowiedzcie mi coś i dodatkowo chciałbym uzyskać waszą opinię odnośnie drutowania. Już kilka razy zostałem sprowadzony przez was na ziemię, więc ponownie czekam na krytykę
Poniżej drzewko przed i po, Wysokość nie przekracza 20cm
ogrodnik - 2007-09-05, 19:18
Do jakiego stylu dążysz
Gałazki powinieneś skierować mocniej w dół i te dłuższe trochę powyginać tak aby zieleń zbliżyła się z 2cm do pnia.
Co do drutowania to nie jest tragicznie, ale musisz pamiętać o 45 stopniach i musisz uważać przy rozgałęzieniach. Mam pytanie czy w zaznaczonym na zdjęciu miejscu drut owinąłeś dookoła tego małego kikuta i go wróciłeś w tą samą stronę Jeśli tak to źle.
Pit-B - 2007-09-05, 21:24
Myśle że w przyszłości nie bedziesz zadowolony z tego drutowania. Przegladnij w neciku jak największą ilośc drzewek i spróbuj swoje do ktoregoś porównać.
Krecić zacznij jak coś znajdziesz.
Jeśli już ciachałeś to po co zostawiłś resztki gałązek? Myśle że jak dłużej popatrzysz na to drzewko to coś wymyslisz. Pomyśl teraz o zimie co byś zbytnio drzewka nie oslabił.
Jacek Grzelak - 2007-09-12, 21:15
Zrobiłeś spory błąd pozostawiając tak grube gałązki , trudno je będzie doprowadzić do jakiejkolwiek formy , może w przyszłości roślina sama Ci pokaże jak chce wyglądać , ale musiałbyś nieco na to poczekać , aż się rozbudują nowe przyrosty , zobacz tu jak wygląda mój mały świerczek formowany ostatecznie w tym roku , jednak stymulowałem go do tego już od 5-u latek
Anonymous - 2007-10-05, 16:45
Generalnie to uczę sie dopiero, ale chciałem aby drzewko nie było za wysokie i trochę inne. Czy nie wystarczy np abym skrócił trochę gałązki?? Mam też takie pytanko, czemu nie mogą być tak grube te co zostawiłem przecież w bonsai chodzi chyba o to żeby drzewko wyglądało na stare a starość kojarzy się z grubością gałęzi. No to tyle. Postaram się nad nim jeszcze popracować, ale dopiero po zdjęciu gałęzi no chyba, że polecacie to z w tej chwili. Nie chciałbym zniszczyć drzewka.
Jacek Grzelak - 2007-10-05, 21:30
Masz częściowo rację , powinny być grube , jednak nie u świerka , a jeśli już , to wyłącznie te dolne , poza tym grube konary trudno się formuje , najlepiej jest formowanie wstępne przeprowadzić na cieńszych nieco konarach , a następnie je rozbudowywać , lub też mając doświadczenie formować i grube konary , co jest o niebo trudniejsze i wymaga zastosowania pewnych technik , ale tu się już rozpędziłem , bowiem to nie dotyczy Twojej roślinki . Podstawowy błąd , to moim zdaniem pozostawienie grubych gałązek w górnych partiach rośliny , ponieważ będziesz miał problem w przyszłości w utrzymaniu ich cieńszymi niż dolne
Anonymous - 2007-10-06, 17:41
Na razie nie będę drzewka ruszał, niech trochę odpocznie a potem pomyślimy. Może coś odbije to wytnę te stare. Kto wie??
|
|
|