Kształtowanie drzewek - Wstępnie uformowany jałowiec
Anonymous - 2007-09-01, 10:29 Temat postu: Wstępnie uformowany jałowiec Powiedzcie mi co mogę zrobić z tą odstającą gałęzią? Wstępnie odrutowałem drzewko i wygląda na razie marnie , ale sądzę, że ma potencjał. Doradzicie mi coś. Tak jest chyba dobrze, jednak może ktoś ma jakąś lepszą koncepcję. Nie dokończyłem drutowania w 100% bo muszę ustalić co z tym kikutem. Pzdr
pawel18 - 2007-09-01, 11:12
ja bym tą gałąź usunął albo zrobił z niej dość długi jin i troche bym ten jin powykrencał ale to jest oczywiście moja wyobrażnia pomysłow może być wiele więc poczekaj co napiszą inni
Anonymous - 2007-09-01, 11:37
Jej, czym Ty chłopie drutujesz! Chociaż technicznie nie najgorzej . Przytnij chociaż te za długie sterczące druty. A co do gałęzi - pierwsza myśl - nie pasuje, też jestem za obcięciem.
pawel18 - 2007-09-01, 11:45
to fakt też myślałem co to za druty ale skoro mowiłeś ze nie do końca uformowane nie chciałem się czepiać ale z tego co wiedzę to na niektórych gałązkach s za grube te druty
Anonymous - 2007-09-01, 12:27
Druty obetnę a skoro ta gałąź nie pasuje to może po prostu poczekam aż zgrubieje i wtedy zrobię z niej jina. Może ktoś podeśle link do takiego drzewka z jinem to wtedy coś wymyślę. Szczerze mówiąc to nigdy tego nie robiłem.
pawel18 - 2007-09-01, 12:44
jeżeli chcesz zdjęcie jakiego badź jina to nie ma sprawy już podsyłam http://www.danisidonato.i...36-MB-copia.gif
tutaj jest nawet coś co by pasowało dotwojego co prawda inny gatunek ale przy twoim też by dobrze wyglądało http://www.bonsaiclub.ro/...e/Dscn9251g.jpg
Jacek Grzelak - 2007-09-01, 12:49
Technicznie nie najgorzej tosz to masakra , choć widywałem gorsze jak na pierwszy raz to jet tu do wytknięcia kilka podstawowych błędów , takie jak zbyt gęste zwoje , krzyżujące się druty , no i ich grubość , ponadto gałęzie są po podwiązywane , nie prowadzimy nigdy drutu bezpośrednio pod gałązką , tylko staramy się by poprowadzić ją nad nią , gdyż ograniczamy w ten sposób przepływ soków , a tym samym i przyrost gałęzi, co w konsekwencji może niekiedy prowadzić do jej całkowitego zniszczenia . Co do kikuta , to albo usunięcie go , albo w przyszłości budować z niego drugi pień , jednak niższy od większego i to sporo , najwyżej 1/3 wysokości
Anonymous - 2007-09-01, 13:21
Co do drutów to dopiero się uczę, więc musisz mi wybaczyć. Starałem się.
Przy następnym drzewku postaram się wypaść lepiej. Kupiłem 2 więc już niedługo. Najpierw jednak kupię dobry drut i będę robił krok po kroku.
Co do tego jina z 2 zdjęcia to fajny, ale czy ja wiem cy uda mi się to tak zrobić
Zostawię drzewko na jakiś czas w spokoju a potem pomyślę. Nie wiem tylko czy nie należałoby już formować tego jina bo potem mogę już mieć uformowaną gałąź.
Anonymous - 2007-09-01, 13:35
Na twoim miejscu nie obcinał bym końcówek drutów bo potem możesz mieć problemy z jego zdjęciem.
Anonymous - 2007-09-01, 14:10
Jacek Grzelak napisał/a: | Technicznie nie najgorzej tosz to masakra , choć widywałem gorsze | Nie chciałam od razu zniechęcić, pisząc "nie najgorzej" miałam na myśli, że cos tam koledze świta , widać, że muszę poćwiczyc precyzyjne wyrażanie poglądów
Borys napisał/a: | Na twoim miejscu nie obcinał bym końcówek drutów bo potem możesz mieć problemy z jego zdjęciem. | Problemów nie będzie, drutów się raczej nie odwija tylko tnie na kawałki.
Anonymous - 2007-09-01, 14:14
Raczej się nie odwija ... Lecz czasem szkoda dużej ilości drutu na z pnia ... Pociąć na kawałki 0,5 metra drutu ... Szkoda xD
Anonymous - 2007-09-01, 14:19
Fakt, z pnia jeszcze się da odwinąć, ale z gałązek, zwłaszcza drobnych, nie polecam. Najważniejsza w końcu jest tu roślina a nie drut
Anonymous - 2007-09-01, 14:24
Drut na tym jałowcu jest stosunkowo gruby, może być problem z jego pocięciem na cienkich gałązkach. Nie wiem czy to drut aluminiowy czy do naciągania siatek, ale jeśli do siatek to cięcia bym nie ryzykował.
Anonymous - 2007-09-01, 14:38
To miedziany drut w izolacji, sztywny i dosyć twardy, więc wydało mi się, że będzie dobry. No cóż od czegoś trzeba zacząć.
Z tej gałązki zrobię jina tylko mam nadzieję na jej lekki rozrost za pół roku. Potem ją powyginam i uformuję sądzę, że będzie dobrze. Napiszę za jakiś czas jak mi to wyszło
pawel18 - 2007-09-01, 14:45
z tego co mi wiadomo i co wyczytałem to nie powinno się stosować żadnych drutów w obudowach i twarde druty też nie są za dobre lepiej pracuje się na miekkich i elastycznych wtedy nie trzeba się tak męczyć
|
|
|