Narzędzia, donice, akcesoria - narzędzia
Anonymous - 2007-08-28, 12:09 Temat postu: narzędzia witam
kupował może ktoś narzędzia oferowane na stronie IBUKI strona z narzędziami
podane ceny są bardzo niskie, raczej na 100% to produkcja chińska. jeżeli je ktoś kupił to proszę odpisać jak się sprawują i czy się jeszcze nie rozpadły
ogrodnik - 2007-08-28, 12:13
Na 100% chińszczyzna, bo Sylwia Smolińska pytała.
Jak każde narzedzia chińskie-nie polecam jeśli chcesz sie zajmować bonsai dłużej niż rok. Bo kupując np. 3 narzędzia chińskie wydajesz tyle, za ile mógłbyś u dobrego sprzedawcy kupić 2 japońskie narzędzia.
Anonymous - 2007-08-30, 22:14
ogrodnik napisał/a: | Jak każde narzedzia chińskie-nie polecam jeśli chcesz sie zajmować bonsai dłużej niż rok. Bo kupując np. 3 narzędzia chińskie wydajesz tyle, za ile mógłbyś u dobrego sprzedawcy kupić 2 japońskie narzędzia. |
Popieram, sama mam niestety tylko chińskie narzędzia, co prawda całkiem niezłej jakości, ale miałam okazję pracować na warsztatach japońskimi dobrej firmy - jakość o niebo lepsza! Po prostu sie czuje, że to nie to samo. Jako argument przytoczę opowieść Marka Gajdy, u którego pomocnicy rozdrutowywali rośliny właśnie chińskimi cęgami do drutu. Po którymś z kolei drzewku (a nie było ich specjalnie dużo), na grubszym drucie cęgi po prostu pękły, i to nie na łączeniu, tylko odpadł kawałek ostrza ! Dlatego zbieram sobie kasę na wymianę narzędzi, powoli, po jednym, na razie chińszczyzna jeszcze nienajgorzej się sprawuje, więc trochę czasu mam
FalkoniM - 2007-08-31, 11:24
No to wszystkiego najlepszego.Musisz uzbierać na podstawowy zestaw min.około1 tyś.zetów i tylko dla tego że są japońskie,a będziesz je kilkakrotnie używac w sezonie.Nawet te przy niewłaściwym użytkowaniu też trafi szlag.A czy przypadkiem nie jest to już snobizm???
Pozdrawiam i życze wytrwałości.
ogrodnik - 2007-08-31, 11:26
Podstawowy zestaw
Czyli które narzędzia
Bo te nożyce krótkie, nożyce długie, kleszcze skośne, kleszcze do jin można za 330zł spokojnie skompletować. A z kleszczami kulistymi, kleszczami skośno-kulistymi, nożycami do drutu i gałęzi (tzw. do szybkiej pracy), cęgi do drutów, kleszcze do korzeni i kleszcze do rozszczepiania pni to dopiero daje kwotę 1050zł. Przynajmniej ja mam dostęp do takich
Anonymous - 2007-08-31, 19:49
FalkoniM napisał/a: | No to wszystkiego najlepszego.Musisz uzbierać na podstawowy zestaw min.około1 tyś.zetów i tylko dla tego że są japońskie,a będziesz je kilkakrotnie używac w sezonie.Nawet te przy niewłaściwym użytkowaniu też trafi szlag.A czy przypadkiem nie jest to już snobizm???
Pozdrawiam i życze wytrwałości. |
Wiesz, moja babcia zawsze powtarza, że biednego na byle co nie stać - i jest w tym sporo prawdy . Poza tym i japońskie narzędzia są różne, jedne z baaaardzo górnej półki - jakościowej ale i cenowej, drugie nieco mniej , jak to mówisz, snobistyczne. Z resztą
hobby to nie jest inwestycja, która się koniecznie ma zwrócić, jakby każdy tak myślał, to bonsai (i nie tylko) by się nie rozwijało, "bo się nie opłaca"
Narzędzia będę sobie gromadzić na raty, część pewnie sfinansuje rodzinka w ramach prezentów na różne okazje. A w ogóle to po co zarabiać, jeśli nie można sobie wydać części tej kasy w sposób uprzyjemniający nieco życie?
Anonymous - 2007-09-11, 01:13
Moje pierwsze drzewko formowałem narzędziami z warsztatu mojego ojca. Nie był on zbyt zadowolony, gdy nie mógł znaleźć cięć bocznych albo obcęgów ale miłe wspomnienie z tamtych chwil pozostało u mnie do dziś. Tak więc formujcie drzewka czym chcecie byle ich nie uszkodzić i dojść do formy jaką sobie wymarzycie.
Anonymous - 2007-12-24, 23:48
Kupiłem tam Kleszcze skośne i jak dotąd działają jak ta lala. Narzedzia
ogrodnik - 2007-12-25, 12:24
no to nieźle przepłaciłeś
A co do tego, że działają jak należy-bo to po prostu japońskie narzędzia (i tyle, więcej pisać nie trzeba).
Anonymous - 2008-06-23, 10:34
ja na ebey'u zamówiłem taki zestaw narzędzi myślicie ze to sie będzie nadawało??
http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...52BSI%26otn%3D3
kupiłem je za 45 euro
ogrodnik - 2008-06-23, 12:42
Chińskie i tyle...więcej nie ma co pisać.
Anonymous - 2008-06-23, 16:37
Ja uważam że wszystko zależy od zapotrzebowania. Jeśli posiadasz na parapecie jednego wiąza za 25zł z marketu to nie ma sensu kupowanie jakichkolwiek narzędzi. Ja zaczynałem od zwykłych obcinaczek do paznokci i było ok
Dla mnie podstawowym kompletem są
-kleszcze skośne(wklęsłe) - bo są niezastąpione przy usuwaniu większych gałęzi.
-krótkie nożyce do gałęzi i liści - bo są uniwersalne i świetnie nadają się również do przycinania bryły korzeniowej (nawet gdy nie można jej rozplątać i jest pełna ziemi). -nożyce (kleszcze) do drutu - Ja swoje kupiłem w sklepie z akcesoriami elektronicznymi za 30zł Są porządne, zgrabne, ostre i wygodne. Sprawdzają się w 100% i nigdy jeszcze, podczas usuwania drutów, mnie nie zawiodły (ani nie skaleczyły kory).
Za cały komplet zapłaciłem 230zł i stanowi to na tyle uniwersalne połączenie że nic więcej mi nie potrzeba.
Ale tak jak pisałem na początku. Wszystko to kwestia zapotrzebowania. Owszem jeśli ktoś ma 50 drzewek ( i go na to stać ) to zakup pełnego kompletu za 1000zł jest pewnego rodzaju inwestycją w wygodę... ale dla normalnych zjadaczy chleba bez większości tych narzędzi można się spokojnie obyć.
Anonymous - 2008-06-23, 17:50
nie kupiłem go za 1000zl tylko za 45 euro to jwst ok 160 złotych to ja nie rozumiem jaka tu wielka przeplata skoro ty za 3. narzędzi zapłaciłeś 230
Anonymous - 2008-06-23, 19:09
kivi1992 bez nerwów ja nic o przepłacaniu nie pisałem to po pierwsze, a po drugie nie kierowałem tego posta do ciebie tylko tak ogólnie podpiąłem się pod temat i wyraziłem swoją opinię na temat kupowania zbędnych (dla początkujących) drogich narzędzi.
Jeśli jakość tych (made in china) narzędzi z e-bay'a będzie w porządku (czyli porównywalna z oryginalnymi Japońskimi), to szczerze pogratuluję zakupu. Jeśli jednak połamią się tak jak pisała S. Smolińska to odpowiesz sobie sam na pytanie czy dobrego zakupu dokonałeś, oszczędzając i kupując komplet podróbek zamiast kilku profesjonalnych i niezbędnych.
Takie jest moje zdanie...
Na dobą sprawę jaka by ta jakość nie była, to i tak trochę Ci posłużą. Temat doboru narzędzi jest niewątpliwie dość ważną sprawą. Dlatego jak dostaniesz przesyłkę i wypróbujesz swój nowy zakup, to podziel się opinią na forum.
ogrodnik - 2008-06-23, 20:10
Widziałem narzędzia konkretnie tej firmy, bo po opakowaniu poznałem, że chińskie...
No i pewna osoba, która takie posiada mnie kiedyś pytała o ich pochodzenie...bo mu się porządnie uszczerbiły kleszcze kuliste. A kosztowały tyle co japońskie
|
|
|