To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Jesion opis pielegnacji ksztaltowania itp

Anonymous - 2007-08-19, 12:05
Temat postu: Jesion opis pielegnacji ksztaltowania itp
Mam takie pytanie.
Czy mozecie mi znależć opis calego gatunku jesiona jak go mozna pielegnowac, ksztaltowac i przesadzac i drutowac i czy lubi slonce czy nie to tez bylbym bardzo wdzieczny za to. z gory dzieki. :beer:

Anonymous - 2007-08-19, 13:30

jesion nie bardzo sie nadaje na bonsai ze względu na wielgasne liscie ale polecam wpisanie w google: "jesion opis gatunku"i powinno sie cos znalezc mysle:)pozdrawiam lasek:)
pawel18 - 2007-08-19, 13:47

jak byś się jednak zdecydował to mam kilka drobnych informacji dla ciebie
Jesion drzewo o opadających liściach bardzo silnie rosnące pospolity wygląd wielkie złożone liście białe kwiaty w maju ładnie przebarwiają się jesienią . Stanowisko w pełnym słońcu . Podlewanie codziennie podczas lata , zimą oszczędnie . Nawożenie co 2 tygodnie . Przesadzanie co 2 lata wiosną do podłoża standardowego . Cięcie , ciągłe silne przycinanie aby utrzymać zwartą formę . Rozmnażanie po przez odkłady i z nasion . Formy : wzniesiaona nieregularna , pochylona o podwójnym pniu , kępiasta , o wielu . wielkości duże i bardzo duże

Anonymous - 2007-08-19, 18:59

dodam tylko, że przewidziana wysokość docelowa aby utrzymać proporcje to 60-100cm.
Anonymous - 2007-08-20, 08:34

nadaje się !! pod każdym względem a duże liście nie są przeszkodą !! a to przykład