Kształtowanie drzewek - Do jakiej formy by tutaj dążyć
Anonymous - 2006-07-12, 20:31 Temat postu: Do jakiej formy by tutaj dążyć ( Wątek z 26.06.2006, ze starej wersji forum. Ewentualne wyjaśnienia oznaczono brązową kursywą ).
Dostałem Wiąza Drobnolistnego, zastanawiam sie nad formą jaką miałby uzyskać w przyszłości. Chciałbym go również przesadzić. Dla wiąza to chyba określonego terminu przesadzania nie ma (z tego co wyczytałem). Na zdjęciu 4 jest ukazana strona jaką chce "użyć" na przód . Co o tym myślicie????
P.S. CO do formy to zastanawiam sie nad wyeksponowaniem pnia i pozbawienia go tych dwóch dolnych gałązek.
http://ninecom.fotosik.pl/albumy/27475.html
Anonymous - 2006-07-12, 20:32
Z tym przesadzaniem to różnie bywa.
Co 2-3 lsię młode pędy jednocześnie przycinając korzenie.
Poza tym moim skromnym zdaniem wydaje mi się że ustawienie z pierwszego fotosu najlepiej nadaje się na front tej rośliny, chociaż mogę się mylić. Ilu formujących tyle zdań!!!
Poza tym stylu raczej nie zmienisz ponieważ jak widać pień ma już nadany krztałt. Możesz jedynie krztałtować koronę.
Z tego co widzę jest dość dużo masy zielonej i można by zacząć ją formować.
Anonymous - 2006-07-12, 20:32
Co do przesadzania to martwi mnie głównie to iż nie ma drenażu i nie wiem czy moge z tym poczekac do wiosny. Zwłaszcza ze drzewko bedzie zimować na balkonie.
|
|
|