Kształtowanie drzewek - jak ukształtowac
Anonymous - 2007-06-04, 16:35 Temat postu: jak ukształtowac Hej. Pisalem o poradę w poprzednim poscie i poradzili bym zaczekal ze swierkiem to może ta jodelka nadaje sie do uformowania ma ok.6 latek u mnie na balkonie stoi od 4 lat , byla co dwa lata przesadzana i dzis rosnie extra jak widac na foto , chcialbym ja zrobic na bonsai ale boje sie ze cos zrobie nie tak , naczytalem sie duzo ale wszedzie pisza inaczej prosze pomozcie jak ja uformowac i ogolnie co znia robic jest piekna. Pozdrawiam
Anonymous - 2007-06-04, 20:32 Temat postu: jodła postanowiłem pierwsze przeciecie zrobić sam , proszę o dalsza poradę, jest to moje pierwsze drzewko formowane , co to mozna jeszcze ujać i ..................... . Pozdrawiam
Anonymous - 2007-06-05, 01:46
No i co ci to dało po prostu już nie mogłeś wytrzymać i zmasakrowałeś roślinę Co ty w ogóle chcesz z tej rośliny zrobić, wyciąłeś dolne gałęzie zostawiłeś tylko od połowy wzwyż, miotła z iglaka Zastanów się i dużoooooo poczytaj, co ci dobrze radzę a na przyszłość kup sobie w szkółce jakiegoś jałowca chińskiego lub sabińskiego to jest wdzięczniejszy materiał dla początkującego niż jodła, świerk czy sosny. Tylko kupuj z zastanowieniem tak żebyś wiedział co z nim później zrobić.
ogrodnik - 2007-06-05, 06:34
Grubość pnia 5 cm ( ) i jakieś wysokości-co to ma być
Anonymous - 2007-06-05, 20:00
Zostawiłem 1\3 od dołu tak jak pisza w literaturze a nie połowe i kształtowałem ze wzorow znalezionych na necie i sam uwazam ze bedzie extra drzewko tylko muszę uformawac gałezie.Pozdrawiam
Anonymous - 2007-06-05, 20:11
ale tak masz racje zroiłes tak jak nalezy tylko nie na takim materiale jak trzeba. Takie postepowanie jest do drzewek "starszych" z grubszym pniem i tak dalej .
Jacek Grzelak - 2007-06-05, 21:56
Niestety chłopcy mają rację , powinieneś pozwolić roślinie jeszcze porosnąć i to co najmniej ze 3 latka , po to by nabrała masy , ewentualnie raz do roku możnaby wykonać cięcia zagęszczające , a tak przystopowałeś rozwój rośliny ci najmniej o 2 lata
Anonymous - 2007-06-06, 08:33
ale nie jest zkle za 5 lat cos będziesz mugł z nim przywalczyc pozdrawiam
Anonymous - 2007-06-07, 09:39
Oki. Zobaczymy na wiosne pokaże wam fotki, bo kazdy i na kazym forum pisza inaczej, a znalazłem u siebie znawczę bonsai uprawia od 20 lat i powiedzial ze jest ok tylko o 2-3 gałazki za duzo wyciałem ale bedzie cos z tego.Tak że czekam cierpliwie i wy tez.Pozdrawiam
|
|
|