Kształtowanie drzewek - Swierk
Anonymous - 2007-06-03, 18:07 Temat postu: Swierk Witam.Chce ukształtowac swoje pierwsze drzewko ale jak narazie brakuje mi koncepcji czy ktoś moze mi pomoc ? Pozdrawiam
ogrodnik - 2007-06-03, 21:14
Od kiedy jest w doniczce
Jeżeli od tego roku to cały sezon daj mu odpocząć i postaraj się lepiej żeby przeżył
Anonymous - 2007-06-03, 21:59
ogrodnik napisał/a: | Od kiedy jest w doniczce
Jeżeli od tego roku to cały sezon daj mu odpocząć i postaraj się lepiej żeby przeżył |
Jest od tego roku
pawel18 - 2007-06-05, 21:11
ja tez mam swierka od tego roku a dokladniej od wiosny i narazie go trzymam w doniczce ale gdy go pozyskalem to bylem jeszcze niedoswiadczony(nie mowie ze teraz jestem bo mam wiele brakow ale drugi raz bym tak nie postapil) i wsadzilem go do plaskiej plastikowej doniczki i teraz bede musial poczekac do nastepnej wiosny i przesadze go do duzej doniczki wtedu bedzie mial wiecej miejsca na rozrost korzeni a dopiero za 2 lata bede cos z nim kombinowal przycinal drutowal ale ja mam plus bo wiem juz w jakim stulu go poprowadze bo jakos sie sam uksztaltowal tak w naturze a mianowicie mowie o stylu polkaskadowym a ty myslales juz nad stylem
Jacek Grzelak - 2007-06-05, 21:50
Nie wiem co wy na to , ale ja moje świerki formowałem pierwszy raz dopiero po co najmniej 30ech latach zagęszczania , a najciekawszy wyszedł mi dopiero w tym roku , a to jest juz 5 latek od wykopania , a wcale nie są to jakieś wielkie rośliny , co do tego świerka , nie widzę w nim jeszcze żadnych predyspozycji do formowania , tak więc zagęszczanie i jeszcze raz zagęszczanie
pawel18 - 2007-06-06, 11:06
no to widze ze poczekam sobie wiecej niz 2 lata i Ty Kszysztofie chyba tez mam jescze pytanie do Pana Jacka co ile Pan przycinal te swierki w jakim okresie czy nowe odrosty na bierzaco??
A i mam prosbe jeszcze jedna do Pana Jacka. Moglby Pan wyslac jakas fotke tego swierka (moga byc tez inne jesli ma Pan ich zdjecia) byla by to jakas motywacja dla mnie i dla Kszysztofa
Anonymous - 2007-06-06, 12:29
polecam wpisac w googlach bonsai gallery tam jest mnustwo roślin moze i znajdziecie jakiś swierk
znalazlem nawet poszukajcie tutaj http://www.bonsai4me.com/Gallery/GalleryIndex.html
Jacek Grzelak - 2007-06-06, 13:49
Co roku systematycznie uszczykuje się świerki i co najmniej co 2 latka skubie igiełki i koryguje przyrosty , by nie powstawały pęczki , a fot nie zapodam teraz , bowiem dawniejsze wszystkie mi wcieło niedawno , a na świerze to nie jest pora (poskubane świerko nie prezentują sie tak jak powinny ) jeśli nie zapomne to może coś wkleję , ale najwcześniej w sierpniu
pawel18 - 2007-06-06, 15:49
bede sie zalecal do porad a na zdjecia na pewno poczekam pozdrawiam
Anonymous - 2007-06-07, 09:34
Dzieki wszystkim za posty.Pozdrawiam
|
|
|