To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Mój jałowczyk-czy zrobić jiny?

ogrodnik - 2007-05-20, 18:58
Temat postu: Mój jałowczyk-czy zrobić jiny?
Oto zdjęcia (to po formowaniu nie najlepsze) mojego jałowca przed i po formowaniu na dzisiejszym spotkaniu Śląskiej Grupy Entuzjastów Bonsai.
Podczas formowania zastanawiałem się czy zostawić 2 dolne gałązki na jiny czy nie. Na razie je zostawiłem, bo przecież później nie dokleję, ale czy ich nie usunąć, a zrobić tylko jednego jina u góry :?:

Olon - 2007-05-20, 21:12

Mnie jakoś od początku nie pasowały. Usunąłbym obydwa dolne, a w przyszłosci wyeksponował jedynie ten górny.
:prosze:

Anonymous - 2007-05-20, 21:17

tyak wlasnie mozna obrócic o kilkanaście stopni drzewko i przy następnym drutowaniu usytuowac odpowiednio gałązki bo teraz ten niby jin na gorze psuje harmonię tego drzewka... te dwa dolne też...
Anonymous - 2007-05-20, 22:46

te dwa dolne do wycięcia, w ogóle nie pasują do całości bo są zbyt drobne. mi sie podoba pomysł z pozostawieniem tej gałązki na górze i zrobienia z niej jina a może nawet pociągnąć niżej po pniu tworząc ciekawe shari które doda dramaturgii . ogólnie całkiem ciekawy literat.
Anonymous - 2007-05-21, 17:52

ogólnie to mało ciekawy literat - czemu? Bo jest za młody ... Pojedyncze ledwo co zdretwiałe gałazki jako konary główne , czubek za bardzo wyciągniety do góry... Jiny - bez sensu na takim młodym drzewku...