To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Jałowiec płożący półkaskada

fidelpatcha - 2007-05-12, 09:22
Temat postu: Jałowiec płożący półkaskada
Prezentuję jałowca płożącego półkaskadę. Materiał znalazła mi żona w Nomi na dziale ogród. Mikrus był naturalnie mocno wygięty z naturalnym zagojonym i wybielonym shari. Co o nim myślicie
Daniel J. - 2007-05-12, 15:19

fojowy :jupi: jeszcze tylko doniczka odpowiednia i jak talala
Jacek Grzelak - 2007-05-12, 20:31

nie wiem jak tu ma się ułożenie całej sylwetki rośliny w stosunku do widza , bo wydaje mi się że ucieka nieco do tyłu , a co powiesz na zmianę kąta , pochyl roślinę w strone oglądającego , ale dość mocno i na nowo ułóż chmurki , oraz koronkę , myślę że będzie perfekt :roll: ;-) :-)
fidelpatcha - 2007-05-29, 09:47

Jakiś czas temu, przesadziłem jałowczyka do tymczasowej ceramicznej doniczki (własna przeróbka)
Zmieniło się więc nieco nasadzenie i ogólny wygląd.

Anonymous - 2007-05-29, 19:38

Tragiczne dobranie donicy do drzewka. Chciałeś go koniecznie teraz przesadzić, aby mieć jak najprędzej drzewko bonsai? Albo na śląską wystawę się spieszy? Drzewko było z sensem, ale trochę zimnej wody nie zaszkodzi, szczególnie w te upały.

Ps. Dodam tylko, że nie jestem anty waszym spotkaniom wręcz przeciwnie można wam pozazdrościć. Taka uwaga dla formalności bo widzę, że niektórym .... ściska a nie chciałbym być o to posądzony. Powodzenia :-)

fidelpatcha - 2007-05-29, 20:14

Patryku :-) trudno mówić o doborze doniczki bo jak napisałem powyżej jest to doniczka tymczasowa. Nie przesadzałem jałowca również teraz w pośpiechu, przesadzony był jeszcze w maju - kilka dni po pierwszym poście, teraz sobie po prostu o nim przypomniałem. Nie chodziło o posiadanie bonsai, a o zmniejszenie zajmowanego miejsca. A co do wystaw i pokazywania go - nie planuję - postoi sobie na balkonie, a jak braknie miejsca na niego, pewnie zmieni właściciela.
Pozdrawiam