Kształtowanie drzewek - fikus, co dalej? foto
Anonymous - 2007-05-06, 22:56 Temat postu: fikus, co dalej? foto jakiś czas temu kupiłem go, wyglądał jak kupa liści, bardzo dużo poobcinałem teraz zastanawiam się co można z tym zrobić żeby wyglądało lepiej
druciki, obcinanie, a może czas na zabawe z korzeniami albo już na wsadzenie w płaską doniczke?
a może dać mu czas żeby przytyl?
przód
http://img213.imageshack....80328879kl3.jpg
tyl
http://img213.imageshack....48249863im2.jpg
badylki
http://img213.imageshack....27867978mg0.jpg
Anonymous - 2007-05-07, 05:44
Cześć.Jeżeli chcesz je wszystkie wykorzystać możesz je urzyć to stylu yose-ue,przycinaj niektóre juz teraz cały czas,a jednym daj rosnac,wsadzź je do wiekszej donicy.Takie przycinanie,pozowli na zróżnicowanie wielkości i grubości drzewka.
Anonymous - 2007-05-07, 15:03
wydaje mi sie zechwilowo nie mozesz nic z nimi zrobic bo one sa bardzo małe. czas zeby podrosły stworz im warunki. doza donice i dbaj o nie no przynajmniej mi sie tak wydaje pozdrawiam
Anonymous - 2007-05-07, 19:16
Albo mozesz je połączyć w jedno drzeko jeśli tylko chcesz:) ale tu widz einna koncepcja jest ale na efekty przy tej koncepcji trzeba bediz epoczekać dość pare lat. A splatakac pnie w jeden uzuskasz szybko całkiem pozytywny efekt
Anonymous - 2007-05-07, 20:09
Ja bym wybrał opcje yose-ue.
Anonymous - 2007-05-07, 20:19
zgadzam się z tobą jest to bardzo efektowny styl, a nawet łatwiejszy w wykonaniu
Anonymous - 2007-05-07, 22:00
stanley, zgadzasz się z Qbikiem czy ukszu?:p
może z tego teraz yose-ue
gdzie w necie znajde dobre strony z tymi stylami?
Anonymous - 2007-05-07, 22:01
km88 napisał/a: | stanley, zgadzasz się z Qbikiem czy ukszu?:p
może z tego teraz mini yose-ue?
gdzie w necie znajde dobre strony z tymi stylami? |
Anonymous - 2007-05-07, 22:03
Witam.Niestety splecienie pni u fikusów jest dośc łatwe,ale czy syzbsze niz yose ue zaproponowany przezemnie?Fikcus dosc szybko rosnie w dobrych warunkach,swiatło i wysoka wilgoć,wybierz sobie kilka i daj im rosnać,jedne dosć mocno przycinaj,areszte troche mniej,wy wysokości i grubosci pnia były zróźnicowane,co da efekt naturalny.Za kilkanascie lat,ładna płaska tace i powino byc ładnie
Anonymous - 2007-05-07, 22:12
ukszu1500 napisał/a: | Albo mozesz je połączyć w jedno drzeko jeśli tylko chcesz:) ale tu widz einna koncepcja jest ale na efekty przy tej koncepcji trzeba bediz epoczekać dość pare lat. A splatakac pnie w jeden uzuskasz szybko całkiem pozytywny efekt |
Chciałbym jeszcze dodać,pewnie miałes dobre intencje,ale wydaje mi sie zenie ma co sie z drzewem sciagać,nie chodzi a by zrobic jaknajszybciej i by ten efekt by dosyc dobry,tylko starajmy sie dazyc do celu,tego najlepszego,do tego z czego bedziemy najbrdziej zadowoleni,u dumni z siebie,kiedy posadzimy po wysiłku w tace,nic na przymus
Anonymous - 2007-05-07, 22:25
No owszem musze sie w sumie z Toba zgodzić. Ważne zeby dążyć do swojego obranego celu przy formowaniu. Choc uważam ze połączenie kilku Pni w jeden to dobry sposób na szybkie zrobienie czegoś całkiem pozytywnego w krótkim czasie a poznając dopiero tą sztuke sądze ze to jest wazne zeby było widać efekty. Bo jak nie widać efektów to mozna sie zniechęcić. Ale przyznaje ze ten gurnolotny cel osiągnięcia czegoś niemal idealnego jest jak najbardziej prawidłowy. Choć ideału nie da sie ztwozyć ale fakt zrob jak koledzy radzą.
Anonymous - 2007-05-08, 04:12
Koledzejeszcze pozostaje możliwośc wyboru,my mu tylko zaporoponowalismy,zrobi co bedzie uwazal za słuszne,moze wybierze łaczenie pni,moze lasek a moze co innego uwaza za słuszne,czas pokaze
Anonymous - 2007-05-08, 08:42
Zgadzam się z Qbikiem Styl Yose-UE czyli las jest moim zdaniem najodpowiedniejszy A na tej stronie zobaczysz coś więcej na ten temat www.yamadori.pl
|
|
|