Początki - Terminy wykopywania iglaków
Anonymous - 2006-07-11, 18:37 Temat postu: Terminy wykopywania iglaków Od połowy sierpnia do połowy września można wykopywać rośliny iglaste,do zimy zdąrzą się ukorzenić.Rośliny iglaste pozornie zakończyły swój wzrost lecz ich korzenie teraz najintensywniej rosną,jest jedno ale nie robi się tego w upały i bryłę korzeniową trzeba zabezpieczyć przed mrozem.pogoda jest idealna w przyszłym tygodniu ostrzę szpadel i na wykopki.Ja z letniego pozyskiwania yamadori mam 100%przyjętych roślin,z których dwie,już jako bonsai, będzie można zobaczyć w przyszłym roku na wystawie w Książu.Moim zdaniem yamadori musi mieć co najmniej 3 lata(wzrostu w pojemniku) aby coś przy nim majstrować!!! Pozdrawiam Robert.B.
Anonymous - 2006-07-11, 18:38
Robercie pozyskiwałes juz jałowce? Słyszałem ze są z nimi problemy. Jaką proponujesz mieszanke ziemi? Moze byc Torf odkwaszony : żwir : perlit w proporcji 2:1:1?
Anonymous - 2006-07-11, 18:39
Jałowce i nie tylko, ostatnio problemów nie miałem.
Co do torfu i mieszanki jaką ja stosuję pisałem już przy okazji wątku "dziupla"
Robert B.
Anonymous - 2006-07-11, 18:40
Mam pytanie.
Czemu sierpień - wrzesien na iglaki a nie wiosna ?
Czy ja źle przeczytałem?
Czy to jest jakis wyjątek ?
Anonymous - 2006-07-11, 18:41
Nie napisałem,że wiosna jest złym terminem,wręcz przeciwnie.Chciałem podpowiedzieć,że iglaki(oprócz modrzewi)można przesadzać(pozyskiwać)również póżnym latem.Robert B.
Anonymous - 2006-07-11, 18:42
Rozumiem rozumiem -zaczaiłem
W takim razie we wtorek ryzykuje -jedno z moich 3 yamadroi iglastych wskakuje do doniczki
Zobaczymy co z tego wyjdzie
Anonymous - 2006-07-11, 18:43
Ok to i ja zaryzykuje
Anonymous - 2006-07-11, 18:45
Książki o bonsai to za mało,trzeba poczytać trochę botaniki(fizjologia,anatomia roślin) o szkółkarstwie ozdobnym i leśnym, dendrologia też się przyda.Ale najważniejsza jest praca przy bonsai,bo jak sportowiec chce utrzymać formę musi trenować,tak bonsaista musi codziennie pracować przy swoich bonsai.Nie chodzi o to by codziennie uformować nowe bonsai,czy znęcać się na już uformowanym,lecz o codzienną pielęgnację, obserwację.Analizowanie błędów jakie się popełniło(nikt nie jest nieomylny)i planowanie na przyszłość.Trzeba obserwować drzewa w naturze i zastanawiać się"dlaczego to drzewo ma taki układ gałęzi?co to sprawiło?czy kierunek światła,czy wiatru?dlaczego ten konar jest martwy?czemu na tym drzewie jest dziupla i jak ona powstała?itd.itd..."Pamiętajcie natura jest najlepszym nauczycielem!"
R.B.
|
|
|