Kształtowanie drzewek - Fikus Benjamin kształtowanie i stymulowanie
Anonymous - 2007-04-15, 10:59 Temat postu: Fikus Benjamin kształtowanie i stymulowanie Chodzi mi o stymulowanie do wzrostu młodych pędów i gałęzi bocznych. Chce otrzymać nowy wierzchołek z galęzi bocznej, niestety jest ona chudsza od gałęzi z starym wierzchołkiem i chciałbym aby to sie zmieniło. Poza tym, stary wierzchołek wzrostu jest nadal dominujący i tam obserwuje najwiekszy przyrost.
zblizenie:
Jak widać, na gałęzi bocznej ( ktora posiada stray wierzchołek wzrostu ) są praktycznie przy kazdym liściu takie młode kiełki, które jednak nie rozwijają się w młode pędy. Czy obcięcie wierzchołka wzrostu tak jak na załączonym obrazku spowoduje zagęszczenie się nowych gałązek z tych kiełków i czy pobudzi do mocniejszego wzrostu tą gałąz która ma być nowym wierzchołkiem ?
Nie jest to jedyny benjamin, którego musze poddać tym zabiegą, a chodzi mi o to, żeby gałęzie które mają wierzchołek wzrostu rozwijały się wolniej niż dolne gałęzie, które musze rozbudować Jak to zrobić, skracać młode pędy na starej gałęzi, a te dolne pozostawiać do swobodnego wzrostu ?
Z góry dziękuje za pomocne rady.
Anonymous - 2007-04-15, 22:49
nowemu wierzchołkowi pozwól rosnąć na maxa w ten sposób będzie przybierał na "masie" , a stary wierzchołek należy przyciąć i usunąć sporą ilość liści co spowoduje osłabienie gałęzi i spowolnienie jej rozwoju.
Jacek Grzelak - 2007-04-16, 08:13
Jestem pewien iż sama zmiana pozycji nasadzenia roślinki spowoduje silniejszy wzrost nowego wierzchołka , wystarczy że uszczkniesz sam szczyt stożka wzrostu (tak jak zaznaczyłeś na wircie ) jednak nie radzę wywalać liści , mogłoby nastąpić zbytnie osłabienie tej gałęzi , co zaprocentowałoby w przyszłóścizbyt słabym wzrostem , a skoro ma to być dolna gałąź , to musi sporo przybierać na masie , a górna część rośliny , która z czasem wyrośnie sama sobie z tym problemem poradzi , reguluj tylko wzrost rośliny stałym uszczykiwaniem stożków wzrostu , jednak nie za często , bowiem roślinka musi nieco sobie podrosnąć , wystarczą 2-3 uszczknięcia w sezonie
Anonymous - 2007-04-16, 15:40
dziekuje za pomocne rady
|
|
|