To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Robale w ziemi - ficus retusa [ amblyseius cucumeris ]

Anonymous - 2007-04-15, 10:51
Temat postu: Robale w ziemi - ficus retusa [ amblyseius cucumeris ]
Witam
Przeszukałam cały dział lecznicy i nie znalazłam nic o moich robalach w ziemi...
Wyglądają jak małe mszyce tylko, że są w ziemi i białe, takie żelkowate ale mętne i mają takie dłuższe czułki z przodu...
Jakieś dwa tygodnie temu przesadziłam go do nowej ziemi i troche podciełam korzenie... to nie była niestety profesjonalna robota ale stosowałam się do głównych zaleceń przy podcinaniu...
No liście żółkną i opadają... te zielone też opadają...
Teraz nie wiem czy to te robale czy może moja wina przy przesadzaniu...
Chciałam poczekać żeby korzonki się unormowały w tej ziemi i może by się coś poprawiło ale nie wiem czy może powinnam zacząć walkę z robalami....

Plisss pomóżcie..... :help:

Anonymous - 2007-04-15, 11:07
Temat postu: Re: Robale w ziemi - ficus retusa
specialdelivery napisał/a:

Przeszukałam cały dział lecznicy i nie znalazłam nic o moich robalach w ziemi...

A ten czytałas http://www.przyjacielebon...wforum.php?f=16 ?
Z opisu stawiam na skoczogonki, ostatnio sie wypowiadałem w jednym temacie w lecznicy (tytuł : Małe białe żyjątka na fikusie, czy jakos tak ) jak je zwalczyć ( podawałem środek chemiczny, ktory mozna kupic na allegro ) Co do opadania liści, to maiłem skoczogonki ( sporą kolonie ) ponad tydzien i nie powodowały jakiś szkód, a tym bardziej opadania liści, także jest to zapewne efekt przeszadzania z tym podcinaniem korzeni.

Anonymous - 2007-04-15, 11:30

No w tym dziale też byłam ale to nie są te robale... one nie są takie podłużne tylko bardziej jak mszyca takie jak to: () a długość tego "jajka" to ok. 1 mm i nie ma segmentów... ciężko by je dostrzec, trzeba się dobrze przyjrzeć... bardziej to mi przypomina przędziorka (co do kształtu robala) tyle, że jest on w ziemi i nie snuje żadnych pajęczyn...
Nie wiem może jeszcze troche poczekam aż pojawią sie inne objawy...

Anonymous - 2007-04-15, 11:36

to moze to ten:

w takim wypadku jest to:
http://www.przyjacielebon...topic.php?t=163

Anonymous - 2007-04-15, 11:54

No na tym zdjęciu to jest baaardzo podobne :-) tylko że łazi między grudkami ziemi.. ale jeśli to jest ten "drapieżny przyjaciel" to jestem już spokojniejsza :-) muszę jeszcze tylko poczekać aż mój bonsai się odrodzi po tym przesadzaniu...
wielkie dzięki za pomoc! na tamtej fotce bym tego nie rozpoznała... :roll: