To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Kształtowanie brzozy (niespodziewane yamadori)

Anonymous - 2007-04-10, 18:19
Temat postu: Kształtowanie brzozy (niespodziewane yamadori)
Moja rodzinka na zeszłoroczne święta (czegoś tam :D Ja tam za bardzo wierzący nie jestem ) skombinowała sobie brzózkę z opuszczonych działek niedaleko mojego domu . Szczerze mówiąc to myślałem , że padnie po tak nagłym wsadzeniu jej z "łona natury" do donicy , ale była twarda więc mieszka sobie w sporawej donicy . Wszyscy myśleli , że nie przeżyje zimy , ale zobaczyłem , że ona nie przemarzła , ba wypuszcza pąki ! Chorowała nieco , straciła 1/3 gałązek , ale rośnie sobie dalej . Wpadłem na pomysł by ją przekształcić w bonsai , skoro już jest w donicy rok i jest jej tam dobrze to po co mam robić nowe yamadorii skoro rodzinka się o nie postarała . Usunąłem martwe gałązki i uciąłem ją w 1/3 pnia . Ponieważ od podstawy do mniej więcej połowy miała żywe gałęzie a reszta była martwa . Zdrowe zaczynały się przy samym czubku . Chciałbym zrobić ją w stylu "ukształtowanej przez wiatr" . Mniej więcej idę w dobrym kierunku ? Proszę o porady . Acha i jeszcze coś , czy mam zmieniać jej ziemię , przesadzać do mniejszej - większej donicy ?

ogrodnik - 2007-04-11, 14:36

Na razie to powinna być w dużej donicy aby pogrubiał jej pień. Użyłeś zbyt cienkiego drutu, on tam nic nie daje, nie spełnia żadnej funkcji.
Anonymous - 2007-04-15, 22:50

Ponoć z brzozą jest tak, że brzozy przez cały rok zrzucają gałęzie. Pierwsze obumierają dolne gałęzie co przy bonsai może być bardzo kłopotliwe. Obumieranie to nie jest spowodowane żadną chorobą lecz jest to cecha naturalna zarówno brzóz jak i wierzb.
Jacek Grzelak - 2007-04-16, 08:01

Tak , to prawda , jednak można ten proces z bardzo dużym powodzeniem chamować , ja mam brzózki (3szt.)już od kilku lat i żadna nie zrzuciła jeszcze ani jednej ważnej gałęzi , owszem drobne przyrosty niekiedy wypadają , jednak nie ważne dla formy konary , a wystarczy prowadzić brzozę stosunkowo mocno naświetloną , bowiem zrzutypowodowane są zacienieniem gałązek , ponadto podczas jakichkolwiek cięć powinno sie zabezpieczać rany maścią :roll: :-) ;-)
Anonymous - 2007-04-16, 11:02

Ja mam brzozę dopiero od dwóch lat i właśnie tak jak Jacek pisze prowadzę ją w miejscu dość mocno nasłonecznionym razem z sosnami i miewa się bardzo dobrze. Muszę dodać iż tak mocne doświetlenie liście automatycznie pomniejszyły swoją powierzchnię o około 50%. A drugie drzewko wsadzone do gruntu w miejscu zacienionym ma problemy z gałązkami, a liście są normalnych rozmiarów.
Anonymous - 2007-05-13, 13:04

Wiecie co , wszystko to co mówią złego na brzozy to kłamstwo ;) Jest to niezwykle wdzięczny materiał i wystarczyło jej dużo słońca by nie odrzucała gałązek . Teraz kwitnie , a raczej zaczyna , tylko , że ma bardzo małe "kotki" (to normalne ? ) . Największy szok przeżyłem ostatnio kiedy to podczas przycinania pielęgnacyjnego uciąłem jakąś 5 cm gałązkę i wsadziłem do donicy w której rośnie moja brzoza , żeby nie zapomnieć jej wyrzucić . Zapomniałem o tej gałązce całkiem i następnego dnia gdy przyszedłem by przyjrzeć się mojej brzozie wyciągnąłem "śmiecia" , patrzę a on wypuścił malutkie korzonki ! :-o Zostawiłem go jeszcze w tej ziemi i na chwilę obecną ma już spore korzenie :wow: Tylko listki mu padły , ale to nic dziwnego . Ciekawe co będzie z tego niespodziewanego eksperymentu .
Anonymous - 2007-06-06, 18:17

Co sądzicie o mojej brzózce, pozyskałem ją wiosną , posadziłem na kamieniu (większość skrzynki zajmuje kamień), rośnie ładnie, ale niebardzo wiem co dalej i czy ten kamień to dobry pomysł ?
Anonymous - 2007-06-06, 19:12

Przede wszytkim kamień jest za mały , prawie go nie widać ...
Anonymous - 2007-06-06, 19:54

Kamień jest duży, ale w tej chwili jest przysypany ziemią, z czasem zbierając ziemię będę go powoli odsłaniał.
Anonymous - 2007-06-06, 20:42

dobry pomysl z kamieniem ale niestety drzewko musi isc wczesniutką wiosną bardzo ostro do przycięcia zeby przypominało bonsai
Daniel J. - 2007-06-06, 21:09

no no niezle kamien dasz wtedy jak bedziesz przesadzal do innej donicy a teraz go podmien na troszke wiekszy . i pozniej na jeszcze wiekszy .ale to moje zdanie sa lepsi
Anonymous - 2007-06-08, 08:12

lasek napisał/a:
dobry pomysl z kamieniem ale niestety drzewko musi isc wczesniutką wiosną bardzo ostro do przycięcia zeby przypominało bonsai

Czy ktoś mógłby mi podpowiwdzieć jak to cięcie powinno wyglądać, niechciał bym zepsuć drzewka. Czy jeśli utnę go nisko wypuści mi nowe gałązki ?