To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - jałowiec chiński formowanie

Anonymous - 2007-04-07, 14:12
Temat postu: jałowiec chiński formowanie
Witam

Proszę o ocenę mojego pierwszego drzewka.
Czy jeszcze bardziej poprzycinać pędyczy może tak zostać narazie?
Chciałbym go za jakiś czas posadzić na kamieniu.

Anonymous - 2007-04-07, 21:32

moze mi sie wydaje ale to chyba nie jest jałowiec chinski ale moge sie mylic
Olon - 2007-04-08, 07:56

Tak.
Z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić, że jest to cyprys kalifornijski (Cupressus macrocarpa).
Koniecznie rozetrzyj jeden zielony pęczek igieł i powąchaj. Jeśłi ma zapach cytryny to mam na 100% rację.
Napisz o wynikach. Ten cyprys wymaga zupełnie innej opieki niż jałowce.

Anonymous - 2007-04-08, 09:53

Witam,

Ja się aż tak nie znam, w szkółce był podpisany jako jałowiec chiński dlatego go kupiłem.
Proszę powiedzieć mniej więcej czy w miare dobrze go uformowałem. Jutro sprawdze ten zapach igieł :)

Mam jeszcze pytanko , czy trzymać go na balkonie czy wstawić do pokoju ?

http://www.ogrody.cvd.pl/...stricta_big.jpg

ten tez jest podpisany jako jałowiec chiński , wyglada chyba identycznie do mojego, przed tym jak go poobcinałem:)

Olon - 2007-04-09, 07:29

No właśnie od tego co stwierdzisz zależą dalsze odpowiedzi na Twoje pytania, więc najpierw sprawdź i powiedz nam jakie są wyniki, a potem pytaj dalej .
Jacek Grzelak - 2007-04-09, 08:56

Stricta , to odmiana jałowców chińskich , która jest właśnie jedną ztych mniej nadających się na bonsai , bowiem ma bardzo twarde i stosunkowo łamliwe gałęzie , oraz pień , co gorsza , ma skłonności do gubienia całych gałązek po drutowaniu , pozatym igły są dość mocno kłujące , co nie jest przyjemne podczas formowania , nie polecam zakupu tej odmiany jałowca :cry: :roll: ;-) :-)
No ale poczekajmy na wyniki testu :roll: ;-)

Anonymous - 2007-04-09, 15:02

Potarłem igły i nie wydzielały specjalnie cytrynowego zapachu :) .
Co do igieł co racja, są mocno kłujące.
Czy jest jszcze jakiś inny sposób na sprawdzenie tego?
No to kiszka, zasadze sobie go na działce i niech rośnie.
Będe musiał potrenować na jakimś innym.

Anonymous - 2007-04-09, 16:27

Jacek Ci już wszystko napisał.
Jacek Grzelak - 2007-04-09, 19:46

Nie napisałem że ta roślina nie nadaje się na bonsai wcale , a jedynie że jest trudniejsza i według mnie nie warto jej kupować , jednak skoro już ją masz to może warto się potrudzić , i poćwiczyć na niej , może kiedyś być pięknym bonsaiem w stylu np. literata :spoko: :jupi: :beer: ;-)
Anonymous - 2007-04-10, 12:21

To popróbuje coś z nim zrobić , może sie uda :)

Zmieniłem troszke forme mojego jałowca , zamieszczam fotke.
Myśle, że w przyszłości jak podrośnie to dolne gałązki do obcięcia a z jednej zrobić jin.
Dobrze byłoby troszkę powyginać pień w górnej części i może wyjdzie literacik z niego :) .
Porszę o opinie .

Anonymous - 2007-04-11, 21:42

myszon23, pędy sie uszczykuje a nie przycina - tak w kwestii ścisłości jeśli chodzi o iglaki, a co do chmurek to niech ci podpowiedzą bardziej doświadczeni bo na iglakach stawiam dopiero pierwsze kroki. pozdro