Początki - kolejność wykonywania prac
Anonymous - 2007-03-23, 14:21 Temat postu: kolejność wykonywania prac probuje wychodowac bonsai z ficusa
mam wobec tego pytanie zwiazane z kolejnoscia wykonywania przy nim prac
co robic najpierw: przycinac liscie, korzenie, drutowac, czy cos innego
co potem?
z gory dzieki za odpowiedz
ogrodnik - 2007-03-23, 14:25
To zależy od stanu rośliny. Może wymagać przycięcia i odrutowania, a może być tak, że aby coś przy nim zrobić trzeba będzie poczekać rok żeby podrósł.
Najlepiej wrzuć fotki.
Anonymous - 2007-03-23, 14:27
najpierw opisz w jakim stadium rozwojowym bedzie roslina przy ktorej bedziesz chcial zaczac pracowac
Anonymous - 2007-03-29, 16:10
a oto fotki naszego kolegi
Anonymous - 2007-03-30, 18:23
jest nieodpowiednio zadrutowany. na stronie startowej jest po lewej odnosnik drutowanie i tam wszystko fajnie pisze. poza tym jest na tyle niewielki ze polecam przyciecie
ogrodnik - 2007-03-30, 18:57
Patyś...ale do ćwiczeń się przyda.
Anonymous - 2007-03-30, 19:01
ja i tak przycialbym poczytalbym o drutowaniu i zadrutowal poprawnie pod katem 45stopni:) pozdrawiam lasek:):):):)
Jacek Grzelak - 2007-03-30, 21:21
jaka kolejność hmm , widzę tu tylko 2 zabiegi w tym roku , a nawet jeden , pozwolić rosnąć , ale nie zupełnie swobodnie , bowiem będą długie międzywięźla , musisz co jakieś 2 miechy przycinać go nieco by sie zagęszczał i ćwicz drutowanie , ale nie stalką , a miedzią , lub alu , bo takie drutowanie , które fundłeś temu biedaczkowi nic Ci nie da , nie odniesie pożądanego skutku , pozatym tu nie ma jeszcze czego drutować , jeśli nawet chcesz osiągnąć małą formę rośliny to musisz najpierw przygotować do tego materjał , tak jak pisałem wyżej , poprzez cięcie zagęszczaj , zagęszczaj , bo tak długie międzywięźla doprowadzą tylko do tego że będzie dość skromnie ulisnione to Twoje drzewko , a najlepiej kup sobie ficusa benjamina , ale odmiane , która charakteryzuje sie bardzo zwartym pokrojem i małymi odległościami międzywięźli czyli "NATASHĘ " , a jakbyś nie wiedział gdzie je kupić to podpowiem że daleko nie musisz szukać
|
|
|