Początki - Zakup
Anonymous - 2007-02-05, 15:34 Temat postu: Zakup Jestem tu nowy. Bonsai interesuje sie od nie dawna, szukałem w internecie, na wielu wyszukiwarkach ale nie znalazłem żadnej stronki na której mógbym sobie kupić bonsai. (oprócz allegro.pl). Prosze o pomoc
ogrodnik - 2007-02-05, 15:41
Poszukaj dokładniej, bo jest tego dosyć trochę. Napiszę Ci na PW, bo z tego co wiem to regulamin zabrania pisać takie rzeczy.
I jeszcze wpisz sobie w wyszukiwarkę forumową słowo sklepy, a znajdziesz kilka podobnych tematów-gdzie można kupić.
Anonymous - 2007-02-05, 15:44
Serdeczne dzieki ci. Mam nadzieje, że neidługo uzbieram tą kase na bonsai
Anonymous - 2007-02-05, 15:55
Nie wiem jak wy ale ja bym nie chciał czyjegoś drzewka kupić a juz tymbardziej sprzedać swojego zastanów sie czy nie wolałbyś sobie sam wychodować a nie kupić gotowego daje to o wiele więcej satysfakcji. Takie jest moje skromne zdanie
Anonymous - 2007-02-05, 18:37
Ja swojego drzewka też bym nie sprzedała , ale jak kupujesz drzewko to możesz przecież wybrać, czy chcesz raczej ukształtowane, czy "surowe" do samodzielnego ukształtowania (do tego świetnie nadaja się też sadzonki). A tak na marginesie to nawet przy wstępnie ukształtowanym drzewku jest co robić, bo bonsai to zywa sztuka, drzewko cały czas rośnie. Trzeba je doglądać, uszczykiwać przycinać drutować Chyba całkiem początkującemu łatwiej zadbac o takie ukształtowane drzewko, wszystko sobie pooglądać a później eksperymentować na jakichś sadzonkach Pozdrawiam!
Anonymous - 2007-02-05, 20:53
Początkująca napisał/a: | Ja swojego drzewka też bym nie sprzedała , ale jak kupujesz drzewko to możesz przecież wybrać, czy chcesz raczej ukształtowane, czy "surowe" do samodzielnego ukształtowania (do tego świetnie nadaja się też sadzonki). A tak na marginesie to nawet przy wstępnie ukształtowanym drzewku jest co robić, bo bonsai to zywa sztuka, drzewko cały czas rośnie. Trzeba je doglądać, uszczykiwać przycinać drutować Chyba całkiem początkującemu łatwiej zadbac o takie ukształtowane drzewko, wszystko sobie pooglądać a później eksperymentować na jakichś sadzonkach Pozdrawiam! |
Ja tez jestem początkujacy ale jestem zdania że no trzeba próbowaćod samego początku robić swoje bo kupując wstępnie ukształtowane to już nie będize twoje drzewko tylko drzewko czyjeś i ty tylko sie nim będizesz opiekować. I uważam że nawet jak coś na początku nie wyjdzie to nie jest to z niepowodzenia sie wyciąga wnioski. Można bez problemu kupić jakąś sadzonke w super markecie (oczywiście takąktóra wzbudzi w nas fantazje jakąs inwencje) i potem o rady poprosić na forum zdjęcia porobić spotkać sie z jakimś bonzaistą bardziej doświadczonym poszukać na necie, książke może jakąs kupić i napewno o wiele bardziej zaowocuje takie coś niż kupienie sadzonki ukształtowanej i potem tylko podlewać przecinać i delikatnie poprawiać. Tego to jestem pewien. Pozdrawiam
ogrodnik - 2007-02-05, 21:35
No ale łatwiej w hipermarkecie dostać serissę ukształtowaną niby na bonsai (jest to marketsai) niż znaleźć w ogrodniczym sadzonkę takiej rośliny. Ja kupuję takie drzewka tylko, aby mieć dostęp do konkretnych gatunków, a przy okazji poformuję już sobie coś teraz. A jak kupię sadzonkę i od samego początku będę tylko ja przy niej pracował to już będę miał pewne doświadczenie zdobyte na tych "czyihś" bonsai. Myślę, że ma to swój sens.
Jacek Grzelak - 2007-02-06, 11:00
Tak , i tym razem zgodzę sie z Ogrodnikiem , ma chłopak rację , pozatym pomyślcie , a co z pre-bonsai przecież to są już jakoś ukrztałtowane bonsai , które przerosły nieco , tylko do poprawienia , a niekiedy ta poprawka polega na całkowitym niemal przeformowaniu rośliny , popatrzcie na rośliny Mariusza Komsty , on przecież bazuje głównie na takim materjale i jakie ma efekty
Anonymous - 2007-02-06, 16:03
Nie na takim Jacku nie na takim -bo za takie cos TY tu zapłacisz conajmiej 250 zł
Każdy z nas ma marketowca i nie ma sie co wstydzić bo te drzewka da sie wyprowadzić na "ludzi" i żeby jakoś wyglądało. Tylko przed kupnem trzeba drzewko dobrze obejżeć by coś w nim zobaczyć - np osoby które sie zajmują dłużej bonsai kupując sobie drzewko w markecie patrzą przeważnie na nebari (podstawe drzewa i korzenie) - ponieważ mając najpiekniej uformowane drzewko bez nebari - drzewko nie będzie wygrywało wystaw. Nebari to już pół sukcesu -bo korone i pien zawsze przeformujesz a nebari niekoniecznie zrobisz (choć na domowym fikusie to nie jest problem - ale np a jałowcu, sośnie ?).
PS. Co do osoby GohanSa - on też ma fikusiki i mirciki z kwiaciarni tylko boi sie do tego przyznać - a byłem to widziałem
Anonymous - 2007-02-06, 22:15
Gohans ma i sie nie boi przyznac, ale badziew z importu ,a zwykly krzaczek ktory nie jest przeznaczony na bonsi to wieeelka roznica... eh... White...
Anonymous - 2007-02-07, 13:53
No to więc zmieniam decyzje, ale gdzie moge kupić nasiona Jestem z Zielone Góry jak widać i nie wiem gdzie moge kupić drzeko czy nasiona. I jeszcze jedno czy takie drzewko będzie długo rosło do ok np. 15cm A i ile by mnie kosztwało wyposarzenie do pielęgnacji drzewka razem z nasionami czy drzewkiem (pytam po to żeby wiedzieć ile będe musiał zbierać)
Anonymous - 2007-02-07, 15:16
SZTUKA co Ty piszesz jakie nasiona ? nie ma czegoś takiego jak nasiona bonsai, a jeżeli chcesz wyhodować coś z nasion to dobrze się zastanów żeby Cię przy tego typu hodowli "jesień zycia" nie zastała , wpisz w wyszukiwarkę - nasiona- a zobaczysz o czym mowa
ps. dobra rada nie daj się nabrać na nasiona bonsai, dobry materiał znajdziesz praktycznie w każdej szkółce za parę zeta
Anonymous - 2007-02-07, 18:11
No sora drobna pomyłka... sadzonki... pasuje Dobrze napisałem
Anonymous - 2007-02-07, 18:26
Cytat: | dobry materiał znajdziesz praktycznie w każdej szkółce za parę zeta |
czytaj ze zrozumieniem... narzedzia? narazie zostan przy zwyklych nozyczkach...
Anonymous - 2007-02-07, 18:33
spoko dzieks. Napewno zostaen.
|
|
|