To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Płomień Afryki -Delonix Regia.

Anonymous - 2007-01-31, 08:39
Temat postu: Płomień Afryki -Delonix Regia.
Witam,

Czy ktoś ma doświadczenie z Płomieniem Afryki -Delonix Regia ? Gdzie najlepiej kupować materiał tego drzewka?

ogrodnik - 2007-01-31, 08:49

Doświadczenia z nim nie mam i chociaż niektórzy nie polecają kupowania nasion i roślin przez allegro to dam ci linka, bo tylko na aukcjach spotkałem się z tą rośliną.
http://allegro.pl/search....ie%C5%84+afryki

Anonymous - 2007-01-31, 12:40

O dziwo, nasiona delonix regia kupiłam w tę sobotę w zwykłym sklepie ogrodniczym, ok 4 zł z chyba 8 nasion. Biorąc pod uwagę ze wtedy nie płaci się za przesyłkę, wypada tanio.

Oczywiście nie kupowałam tego z przeznaczeniem na bonsai. Były też w tej serii nasiona strelicji, bawełny, eukaliptusa, albizii i jakieś inne. Dla kogoś kto lubi dziwactwa i eksperymenty i ma duuuuużo czasu, to moze sobie zrobić taki prezent...

ogrodnik - 2007-01-31, 15:23

Anno, a z jakiej firmy te nasiona :?:
Anonymous - 2007-01-31, 16:45

Żeby nie było że to wbrew regulaminowi, posłałam ci namiary na priv
Anonymous - 2007-01-31, 20:33

AnnaDorota napisał/a:
...Dla kogoś kto lubi dziwactwa i eksperymenty i ma duuuuużo czasu, to moze sobie zrobić taki prezent...

Czemu dziwactwa? :-)

Anonymous - 2009-04-13, 10:56

Cześć podłączę się pod temat mam taką sadzonkę

ma ktoś z nią doświadczenie co mogę z nią teraz zrobić przesadzić?
Czy wypuści gałązki niżej?
Na razie trzymam ją w domu jak zrobi się cieplej wyniosę ją na dwór.
Od początku była w takim stanie gubiła gałązki (pozostawały tylko te wyżej). Nie wiem czy to przez ziemię jaka powinna być?
Chciałbym zrobić z niej drzewko wysokości ok 50cm

Anonymous - 2010-03-10, 15:16

Obecnie sytuacja wygląda tak

Listki mają plamki i przebarwienia, chciał bym ją przesadzić jaką ziemię byście proponowali?