Kształtowanie drzewek - Czy mozna przesadzić do dużej doniczki?
Anonymous - 2007-01-18, 21:26 Temat postu: Czy mozna przesadzić do dużej doniczki? Witam, mam pytanie, ale boję się, że mój pomysł jest barbarzyństwem jeśli tak, prosze wyprowadźcie mnie z błędu. Mianowicie chciałam zapytać, czy można przesadzić drzewko (Carmonę macrophyllę) z płaskiej doniczki do dużej i głębokiej po to żeby zaczęło rosnąć? Od dłuższego czasu, nawet latem nie wypuściła ona żadnego nowego pędu tylko listki i kwiaty.... chciałabym żeby pojawiły się nowe gałązki. Później oczywiście drzewko wróciłoby do płaskiej doniczki. Co Wy na to? Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam
Anonymous - 2007-01-18, 21:44
hej wiesz co traz tego nie rob drzewko sobie teraz odpoczywa mimo tego ze CARMONA to krzew wiecznie zielony to daj mu spokoj do wiosny to ze nie wypuszcza nowych pedow to zmie jest wynikiem braku nawozu, swiatla lub zlego podlewania:) cokolwiek zrobisz zaczekaj do wiosny pozdrawiam:)
Jacek Grzelak - 2007-01-18, 23:08
Tak jak wspomniał mój przedmówca , roślina nie przyrasta tak jak powinna z braku składników pokarmowych , lub nadmiernej ciasnoty w doniczce , jednak wstrzymaj się z przesadzaniem jej do większej donicy , albowiem jeśli będzie zbyt wielka , a korzenie nadmiernie się rozrosna , to powrót do mniejszej donicy może zabić roślinę przy braku doświadczenia w tego typu manewrach u Ciebie , wystarczy że przesadzisz roślinę do tej samej doniczki wymieniając jej tylko 1/3 bryły korzeniowej , poprzez odcięcie jej nożem , następnie na dno donicy dosypuje się drenaż i troszkę nowej ziemi , sadzisz roślinkę , uzupełniając braki ziemi na brzegach bryły korzeniowej (dobrze jest przymocować na kilka miesięcy roślinkę do doniczki ) aby zapobiedz ruchom , kture mogą zrywać nowe korzonki , po około 3-4 tygodniach od przesadzania zaczynasz nawozić roślinę , a czym o tym poczytaj na forum , jest wiele opińji na ten temat , ja polecam FLOROVIT nawóz płynny , ale połowę zalecanej dawki w sezonie nawet do 2 razy na miesiąć , jednak to tylko w okresie silnego wzrostu , czyli maj - czerwiec , pozostałe miesiące troszkę żadziej , natomiast zimą raz na miesiąc , w okresie grudzień -styczeń wogule , to powinno pomuc na wzrost roślinki
|
|
|